Expositie over Dylan voor het goede doel

Lucky Fonz, Boudewijn de Groot en anderen eren hun held

In de Amsterdamse platenzaak Fame Music zijn tot 21 oktober kunstwerken te bewonderen over of geïnspireerd door Bob Dylan. In navolging van Amerikaans en Engels voorbeeld zijn deze gemaakt door verschillende Nederlandse muzikanten en fotografen. Maar zijn dat wel échte Dylan-adepten?

Lucky Fonz, Boudewijn de Groot en anderen eren hun held

Lucky Fonz III, Boudewijn de Groot, popfotografen Rob Verhorst en Paul Bergen, Jan Rot, Elly & Rikkert Zuiderveld, Hein de Kort, Ernst Jansz en Martijn van de Griendt. Op de één of andere manier zijn ze gegrepen door Bob Dylan. Van hen hangt vanaf gisteravond een kunstwerk in de expositie ‘Dylan - Art Inspired By’ in de Fame aan de Amsterdamse Kalverstraat. Gemaakt over of geïnspireerd door Bob Dylan. Dit naar aanleiding van de nieuwste verzamelaar DYLAN, die vanaf vandaag te koop is.

In Amerika en Engeland organiseerde Sony ook al een dergelijke expositie rondom de release van de 3cd-box van Bob Dylan. In Engeland doet onder meer Rolling Stone Ron Wood mee aan het project. Op zich een mooi idee om Dylan-adepten iets te laten maken en dat de volledige opbrengst naar War Child gaat is prijzenswaardig. Maar ontstijgt de expositie het niveau van een slimme marketingtruc? Een vaste plek in de Fame is er nog niet voor de foto’s, schilderijen en zeefdrukken. Bovendien blijken sommige deelnemers Dylan niet eens echt goed te kennen. Boudewijn de Groot werd meer dan geregeld de Nederlandse versie van Dylan genoemd en Otto Wichers (Lucky Fonz III) won op een haar na de scriptieprijs voor zijn stuk over Bob Dylan. Maar hoe zit het met de rest? 

Niet alle deelnemers blijken de muziek van Dylan echt te kennen. Fotograaf Martijn van de Griendt vertelt het bijna excuserend: “Toen ik werd gevraagd mee te doen, had ik eigenlijk helemaal niets van Bob Dylan. Ik kende zijn naam, maar geen albums of liedjes.” Net voordat hij voor een maand naar New York vertrok, kreeg Van de Griendt een paar albums toegestuurd. “In Amerika heb ik toen het liedje I Want You ontdekt, wat ik wel meteen helemaal te gek vond.”

Ook popfotograaf Paul Bergen koos voor een oude foto in plaats van iets nieuws. Hij heeft namelijk een foto geschoten van Dylan op Rock Werchter in 1990. Vanuit het publiek, want fotografen zijn geen graag geziene gasten tijdens zijn concerten. Bergen denkt dan ook dat niet heel veel anderen Dylan op foto hebben gezet in Nederland. “Ik ben wel een bewonderaar, maar het is niet zo dat ik elke week een plaat van hem opzet.” Bergen heeft bewondering voor de manier waarop Dylan steeds weer wist te verrassen. “Zodra je met Dylan in aanraking komt, ben je meteen geïnspireerd.”

Wat Jan Rot betreft, hoort Dylan thuis tussen de grootsten in de muziekgeschiedenis. “Pas later merkte ik dat hij zo achteloos zingt. Zijn liedjes hebben fantastische zanglijnen en goed doortimmerde teksten.” Gedateerd zal Dylan nooit raken, denkt Rot. “Na veertig, vijftig jaar is hij nog steeds toonaangevend en vijftig jaar na nu zal hij alleen nog maar groter zijn.”

Dat denkt Otto Wichers ook: “Ik vind dat hij op een bijzondere, zuivere en integere muziek maakt, die onafhankelijkheid uitstraalt. Dylan heeft een unieke positie veroverd, van in de moderne pop tot aan de oude folk. Ik ben gefascineerd door zijn artistieke keuzes. Hij deed telkens precies het tegenovergestelde van wat de mensen verwachtte.” Dat de expositie voor Sony een mooie manier van reclame maken is, maakt Wichers niets uit. “Ten eerste vind ik het een eer om dingen te hebben hangen tussen Jan Rot, Boudewijn de Groot en Elly en Rikkert. Ten tweede vind ik het leuk om te doen. En zolang het voor een goed doel is, interesseert die reclame me geen fuck.”

Tot 21 oktober zijn de kunstwerken in de Fame te zien, daarna worden ze geveild via Ebay. De volledige opbrengst van die veiling gaat naar War Child Nederland.