3voor12 Gelderland

#4df18: Monophonics heeft Soul With a Capital 'S’

Soul swingt zwierig de zinkende schemering zoek

Het is de avond van de dansfeestjes deze laatste dag op het Valkhof Festival. Kreeg de Nijmeegse band Waltzburg eerder op deze vrijdag al de beentjes van de stoffige dansvloer, de Amerikaanse zesmansformatie van Monophonics frommelt daar met hun warmbloedige soul nog fijn een aantal dansblaren achteraan. Gelukkig zitten er ook voldoende momenten in de set om de brandende voetjes even wat rust te gunnen.

De band komt uit San Francisco: niet een stad die heel erg bekend staat – zoals bijvoorbeeld Memphis en Philadelphia wel – om zijn rijke historie aan soulmuziek. Nee, San Francisco is vooral de stad van de funk (Sly & the Family Stone!) en de psychedelische rock (Jefferson Airplane!). Uit die muzikale geschiedenis put Monophonics, aangevuld met traditionele en eigentijdse soul. De vader van frontman Kelly Finnigan, Mike Finnigan, was zelf een befaamd speler van het Hammondorgel en speelde onder meer met Jimi Hendrix, Joe Cocker en Etta James.

Zo vader, zo zoon blijkbaar, want ook de invloeden van genoemde muzikanten gutsen hoorbaar door in de muziek van Monophonics. De band brengt uiterst dansbare soul en funk, gemixt met vleugjes rock, en pakt daarmee het publiek vanavond in no-time in. Degenen die nog geen blaren hadden (van het dansen of van het wandelen) kunnen er nu alsnog een paar noteren. Hoor toch eens hoe de Hammond vurig losgaat in het lange en broeierige 'Hanging On', het bijna psychedelische 'Sound of Sinning' of in het hartverscheurende 'Deception'. Finnigan klinkt als het broertje van Buddy Guy en Joe Cocker met zijn rauwe stem en expressieve zang en zet – geholpen door een muzikaal ijzersterke band – een gloedvol optreden neer op het Valkhof Festival.

HET MOMENT:
'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)', geschreven door Sonny Bono en het best bekend in de versie van Nancy Sinatra, is hele fijne soulfunk waarbij de aangenaam toeterende blazers, de subtiele gitaar en de soepele zang van Finnigan de zwoele schemering subtiel zoek speelt.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12