ADE19: Weval zet in Concertgebouw kroon op zijn werk

Dynamische liveset vol details klinkt als een klok

Wat heeft Weval een ontwikkeling doorgemaakt hè? Tuurlijk, hun combinatie tussen trip-hop en house was ook al smaakvol toen Harm Coolen en Merijn Scholte Albers zes(!) jaar geleden doorbraken met hun eerste EP. En dat debuutalbum dat drie jaar later volgde, zat ook prima in elkaar. Een 8.0 op Pitchfork scoor je als Nederlandse act niet zomaar. Maar toch. Toch had niemand kunnen bevroeden dat Weval met zijn tweede plaat zo’n vlucht zou nemen. Ook het duo zelf niet.

Hoewel, duo? In de periode tussen het naamloze debuut en het dit jaar verschenen The Weight begonnen Coolen en Scholte Albers zich in steeds meer richtingen uit te strekken, van psychedelische indie via krautrock en jazz naar soulvolle funk. Het vroeg om een uitbreiding van de liveband, waarin Coolen zich meer en meer als zingende frontman presenteert en waarin vier muzikanten de composities van het tweetal vakkundig inkleuren.

De nieuwe opzet oogstte dit jaar al lof op Lowlands, maar bij het openingsconcert van ADE in het Concertgebouw komt Weval 2.0 pas echt tot zijn recht. Daar zijn werkelijk alle details van The Weight hoorbaar en vermengen de levendige roffels van Nicky Hustinx zich onder de kroonluchters met starre drumcomputers. Daar kan Scholte Albers zijn synthesizers even verruilen voor de vleugel en krijgen ‘oude’ favorieten als het ingetogen ‘Something’ het jasje van The Weight aangemeten.

De fraai belichte show blijft sowieso stemmig, wordt geen seconde schreeuwerig. Dynamisch, zou je het kunnen noemen, zoals Weval gedurende een set van meer dan anderhalf uur het tempo en volume laat schommelen. Het publiek kijkt ademloos toe en rijst alleen op uit het rode pluche als de formatie met gedoodverfde afsluiter ‘Gimme Some’ toch nog even terug de dansvloer op gaat. Verder beweegt Weval alleen maar vooruit, naar onbekende wateren. Hun show in het Concertgebouw was een ode aan hun eigen ontwikkeling, maar vooral het bewijs van de groeipotentie die Weval nog bezit.

Weval (live) het Concertgebouw op woensdag 16 oktober, 21:30 - 23:00 uur
Gezien: Weval
Het hoogtepunt: Straffe beats komen tot leven onder kroonluchters

Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12