LL23: Mother Mother, ga alsjeblieft met pensioen

TikTok-revival kan zinkend schip niet redden

Kijk, op Lowlands hoef je je nooit te vervelen. Als je even geen zin hebt in muziek, strijk je neer op een zitzak naast een frietkraam of voer je een goed gesprek in de filosofiebar onder het genot van een lekker speciaalbiertje. Geen wonder dus dat het bij de Canadese altrockband Mother Mother schrijnend leeg is in de Heineken. Want het festival is pas een dag los, maar dit guitige clubje, dat er overigens uitziet alsof ze in de verkleedkist van hun kinderen zijn gevallen, doet meteen een gooi naar de titel 'saaiste act van het hele weekend'.

Eerst even uitzoomen voordat we full azijnpisser gaan. Mother Mother gaat al een hele tijd mee, in de early 2000s ging de band van start met gezapige indierock. Er volgden een aantal singles en platen, maar geen doorslaande wereldfaam. Jaren later gaat Mother Mother viral op TikTok met Hayloft, een single uit 2008. Alles wat je tegenwoordig nodig hebt om op Europese festivaltour te mogen. De Canadezen stipten Rock Werchter en Pinkpop al aan, en zijn nu afgereisd naar de polder. Boffen wij even.

Het is alsof we met z’n allen zitten te kijken naar de huisband op een goedkoop cruiseschip. Het is afgezaagd, niet spannend en totaal smaakloos. Vooral de gitaarliedjes zijn vlak en oppervlakkig. Je zou zeggen dat met dik vijftien jaar aan ervaring Mother Mother inmiddels wel weet hoe je een groot podium moet bespelen. Maar waar het charisma is gebleven en of het er überhaupt ooit was, blijft een vraag. Het komt in ieder geval zeker niet terug tijdens de tenenkrommende cover van Radioheads ‘Creep’. Of bij de akoestische ballad ‘Normalize’, met de diepgaande tekst ‘Normal, what is normal?’. Nou, dit is in ieder geval niet normaal slecht.

HET MOMENT
Dat is toch wel wanneer de band ‘Hayloft’ instart. Ze snappen zelf ook wel dat dit is waar ze het van moeten hebben, want de Canadezen rekken het lekker uit. Met een uithaal waar je nekhaar recht van overeind gaat staan (niet op de goede manier) en een gitaarsolo die we al tien keer eerder hoorden. Maar goed, het is wel een lokkertje want een handjevol mensen danst terug de tent in. Een hit is nou eenmaal een hit. Ik ga bier drinken.

Kijk hier het hele concert van Mother Mother terug op de Lowlands playlist van ons 3voor12 Youtube kanaal.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12