LL19: Girls dansen weer keihard op Franz Ferdinand

Schotten spelen alsof het debuut net is verschenen

Het is vijftien jaar geleden dat Franz Ferdinand voor het eerst in de Alpha stond. Het debuut was net verschenen en de buzz ging zo hard dat de band in een paar zuchten van de ondergrondse club naar de hoofdpodia ging. Sindsdien is Franz zo ongeveer de huisband van de Alpha geworden. Voorstelbaar, want de Schotten leveren altijd een prettig optimisme, maar toch is er onderscheid in die Alpha-gigs. Deze editie openen ze de set met ‘The Dark of the Matinée’, dat ze spelen alsof het debuutalbum net uit is. Wie eerst schouderophalend klaar stond voor wéér een keer Franz is binnen een paar maten aan het dansen.

Het lijkt erop dat de groep uit Glasgow het vertrek van de belangrijke Nick McCarthy eindelijk heeft verwerkt. De gedreven gitarist en keyboardspeler verliet de band in 2016 om meer aandacht aan zijn gezin te besteden. Er kwamen twee nieuwe leden voor in de plaats. Sindsdien bleef de band genoeg niveau houden, maar hadden gigs net wat minder hoekigheid en vuur. Precies hetgene waar McCarthy zo’n belangrijke aanjager van was. Maar op Lowlands heeft Franz Ferdinand weer die vrolijke felheid waarmee hun ‘music for girls to dance to’ kan excelleren.

Natuurijk is een uur Franz een aardige zee aan hits, maar door de kracht waarmee wordt gespeeld, wordt ook het onbekendere werk als een hit onthaald. Er is zoals altijd een grote rol weggelegd voor Alex Kapranos. De frontman heeft gelukkig de gril om met witgeverfd haar rond te lopen achter zich gelaten - veel te clownesk - en is als gastheer weer net zo cool als entertaining. Het vuur van Franz Ferdinand is weer out of control.

HET MOMENT:
Het vorig jaar verschenen Always Ascending, gemaakt zonder McCarthy, zal niet de Franz Ferdinand-plaat zijn die fans jaren later als eerste uit de kast trekken. Maar het is goed om te horen dat ook dit materiaal mee kan doen in het circus. Het komt bij Franz Ferdinand goed met het debuutwerk, maar het blijkt weer dat ze op alle platen hebben geleverd, zoals met het latere ‘Love Illumination’: live een hoogtepunt. De Alpha-huisband, met na vijftien jaar nog altijd een groot publiek voor de neus, mag weer een paar jaar blijven.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12