ADE22: Jameszoo brengt prik in het Amsterdamse water

En voorkomt een overdosis Spa Rood wanneer hij zichzelf tóch laat zien

Tijdens het maken van zijn laatste album Blind had Jameszoo één doel: zichzelf wegsnijden. De muziek laten maken door de instrumenten zelf en betrokken muzikanten de regie geven. Het overweldigende resultaat ligt ergens op de grens van megalomane jazz en de eerste klanken van de elektronische muziek. Een soort hyperactieve versie van de Philips-experimenten van Dick Raaijmakers in de jaren vijftig. Geen betere plek dan het Bimhuis om tijdens Amsterdam Dance Event dit album, dat uitkwam op Flying Lotus’ label Brainfeeder, op te voeren.

Vanavond doet Jameszoo dat met drummer Jamie Peet, toetsenist Niels Broos en een zelfspelende vleugel op het midden van het podium(!). Ook doen saxofonist Otis Sandsjö en de Oostenrijkse producer/synthfanaat Dorian Concept een groot deel van de show mee. De meeste liedjes van Blind komen langs precies zoals Jameszoo het bedoelde. De muzikanten leggen de jazzy basis, de synthesizers en triggers feedbacken in hun eigen elektronische circuit en Jameszoo overziet het geheel vanaf zijn kleine bureau. Met niets meer dan een flesje spa rood in de hand en een vinger op een mixer of trigger slingert Jameszoo enthousiast de vleugel in actie en de puntjes op de i. 

En waar dance tijdens ADE als water is, brengt Jameszoo in het Bimhuis de prik in de fles. De overduidelijke invloed van jazz voert vanavond de boventoon en is tussen alle Amsterdamse beats deze week een verrassend verfrissende ervaring. Maar, hoewel Spa Rood op zijn tijd geweldig is, wordt het na een hele avond toch een beetje saai. De prik overheerst op zo’n manier dat het maar lastig is om de dorst te lessen. Waar Blind grossiert in spannende elektronische experimenten wordt dat vanaf ondergesneeuwd door saxofoon en drums.

Gelukkig doet Jameszoo precies op die momenten waar je op hoopt. Hij laat de saxofoon en drums een tandje minder draaien en brengt met tracks als 'Imps' een welkome elektronische afwisseling. Dan verdwijnt de jazz naar de achtergrond en krijgen Niels Broos, de zelfspelende vleugel en vooral Jameszoo zelf meer ruimte. De elektronische triggers zetten de Bosche producer zelf op de voorgrond en dat is, tegen zijn eigen ambitie in, precies wat de show nodig heeft. Het zijn juist de momenten dat Jameszoo zichzelf het minst verstopt die vanavond het hoogtepunt van de set zijn. 

Volg ADE22 via ons dossier. VPRO 3voor12, NTR en Powned zenden de komende dagen via 3FM uit vanaf Amsterdam Dance Event

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12