Pinkpop 2017: Passenger kent alle trucs

Engelse straatzanger heeft Landgraaf als thuisbasis

‘Ooooeeeee’, gonst het door het voorvak voor het hoofdpodium. Passenger heeft zojuist ‘Let Her Go’ ingezet, zijn one and only hitsingle. ‘You might know this one’, zegt Passenger met gevoel voor understatement. Hij weet namelijk heel goed dat de hit bij 3FM ontstond (had niet gehoeven jongens), en zich daarna over Europa verspreidde. Jazeker kennen de mensen die nog. Letterlijk tientallen mensen springen op uit hun kleermakerszit en zingen uit volle borst mee. 

Het deerde Passenger niet dat tot dat moment niet iedereen volop meedeed. Hij reisde immers vijf jaar als straatmuzikant de wereld rond voor publiek dat per definitie geen aandacht heeft, dus hij kent alle trucs om een publiek langzaam maar onherroepelijk voor zich te winnen: open, lichte gitaarsongs met meezingstukjes met klanken in plaats van woorden. De teksten moeten herkenbaar zijn, mensen emotioneren of voor een lach zorgen. Zoals in ‘I Hate’, een cabareteske opsomming van dingen waar de zanger een hekel aan heeft. Van racisten en Facebook-incontinenten tot coke-snuivende betweters in nachtclubs. En dat vindt het Pinkpop veld maar al te mooi. Oh, en een cover van een overbekend nummer als Tracy Chapman’s ‘Fast Car’ werkt natuurlijk ook als een trein.

Jep, Passenger is een omhoog gevallen straatzanger die dankzij die ene hit ineens met de grote jongens meespeelt. Hij is een sympathieke omhooggevallen straatzanger, dat wel, en waar ie de vorige keer nog in zijn eentje stond heeft ie nu een degelijke band bij zich. En toch: het ambitieniveau op het Pinkpop hoofdpodium mag best wat hoger liggen.

Het Moment:: 
Toch dapper, een echte toegift pakken tijdens een reguliere festivalshow. Hij laat ‘Scare Away The Dark’ uitgebreid nagalmen op het veld, om vervolgens het up tempo ‘Holes’ te spelen. 

Volg Pinkpop op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12