BKS22: Verschroeiend Tramhaus garant voor pure chaos

Geen donshaartje meer over na imponerend optreden van Rotterdammers

De Deense gameontwikkelaar Playdead bracht in 2016 het extreem grauwe Inside uit waarbij je op een gegeven moment een ondefinieerbare massa van ledematen en vel bestuurt. Alles wat in de buurt van de blob komt, dreigt op te worden geslokt inclusief de verantwoordelijke wetenschappers.

En zo voelt het exact in de Casbah, alleen luisteren deze wetenschappers naar de naam ‘Tramhaus’ en persen en kraken ze het publiek dat over het podium klotst.

Zoiets komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar de stratosferische vlucht die de vijf Rotterdammers hebben genomen is op zijn minst surrealistisch noemen. Met leden van onder andere Vulva, Pig Frenzy en Nagasaki Swim die in coronatijd besloten iets nieuws te beginnen, werd het rauwe karakter van de havenstad vertaald naar een geluid waarvoor de invloeden niet te missen zijn: dikke, gillende no-wave gemengd met de kille, gedreven coolness van de postpunk.

Met die combinatie heeft Tramhaus puur goud in handen. De constante spanning van de repeterende gitaarlijnen zijn gekmakend, zanger Lukas Jansen spreekzingt met het soort hoon waar Johnny Rotten trots op zou zijn en die solide ritmesectie van drummer en bassiste verankert de nummers. In de traagheid van veel nummers schuilt een onschuldig lijkend, smeulend kooltje dat op ieder gewenst moment kan worden omgetoverd in een steekvlam en sauna Casbah lijkt geen moment spijt te hebben dat het in een levende oven zit. De beveiligers die af en toe het podium op komen als het mis dreigt te gaan (wat het nooit doet) des te meer.

De vraag rijst dan ook: had Tramhaus niet veel beter in bijvoorbeeld het grotere The Secret kunnen spelen? Tuurlijk, had gekund, maar het is moeilijk om je niet te onttrekken aan de gedachte dat er heel bewust vanuit de festivalorganisatie is gekozen voor de kleine zweettent. Iedere meter afstand tussen Tramhaus en publiek was er een teveel geweest en reken maar dat de pure chaos die deze driekwartier was nog voor lang in het BKS-geheugen gegrift zal zijn.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12