PP18: Milky Chance, nu ook in lang houdbare variant

Hoe rek je je relevantie na een enorme hit? Met mondharmonicasolo's, natuurlijk

In 2013 scoorde Milky Chance een hit met 'Stolen Dance', een popliedje zo catchy dat je er koppijn van krijgt, met tokkelgitaren, een lichtvoetige dancebeat en een reggaesausje. Dat geluid klonk toen nog superfris, en zanger/gitarist Clemens Rehbein en producer Philipp Dausch pakten ondanks de zenuwen van de frontman Eurosonic totaal in. Met die hit op zak konden ze drie jaar lang touren, en ondertussen sleutelen aan de opvolger. Daarmee verloren ze wel wat momentum, maar het gaf ze ook de tijd om een geluid te vinden dat minder snel afgezaagd wordt.

Inmiddels is Milky Chance met vier man. Op album nummer twee hebben ze dat jolige reggae-getokkel en de halfbakken beats grotendeels gelaten. Maar goed ook, want de nummers van het eerste album klinken vandaag hopeloos gedateerd. 'Stolen Dance' is zo enorm geworden, dat Milky Chance ermee hun eigen sound passé heeft gemaakt. Nu klinken ze gewoon als een rockbandje met extra conga's.

Het ongemak heeft Rehbein gelukkig ook afgeschud. In plaats van een nerveus ventje met warrige haardos van onwerkelijke grootte, is hij nu een zelfverzekerd frontman met fashionable opgeschoren zijkanten. Hij trekt alle bandjesclichés uit de kast: een gitaarsoloduel, vooraan het podium applaus vangen, even op de grond met je ogen dicht liggen gitaren. Tel daar een plichtmatige battle tussen drums en conga's én een mondharmonicasolo bij op, en je Ikea-bandjesbouwpakket is compleet.

De one-hit-wonder-vloek heeft Milky Chance ontweken, door dan maar een formulematige poprockband te worden. Dat noemen we de houdbare-melk-tactiek: het bederft niet, maar het is ook niet echt lekker.

HET MOMENT:
Pas bij het laatste nummer wordt het echt leuk: een man in het publiek staat zo enthousiast te dansen, dat hij spontaan het halve publiek meekrijgt. De band ziet het ook, en rekt het nummer nog wat op met meer gitaarsolo's en een bonusronde op de conga's. De mondharmonicaman springt op de catwalk, en zakt door zijn knieën voor de solo van zijn leven.

Lees, kijk en luister meer Pinkpop 2018 hier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12