DTRH17: Spoon overtuigt met greatest hits-set zonder hits

Swingend, speels, catchy en ontzettend cool

Waarom staat Spoon zo zelden op een groot Nederlands festival? De Amerikanen zijn het schoolvoorbeeld voor de indie-generatie van deze eeuw: geen hits, wel een continue stroom aan goede albums. Van die albums die bij Pitchfork steevast boven de 8.0 scoren. Onlangs verscheen nummer negen, Hot Thoughts, waarbij de gitaren wat meer plaats hebben gemaakt voor keyboards. Maar van een albumpresentatie is hier op Down The Rabbit Hole weinig sprake. Zeiden we geen hits? Forget that. Spoon overtuigt hier met een geweldige greatest hits-show.

Wat een swing heeft Spoon. Gemene deler in het oeuvre is de ritmische zang van frontman Britt Daniel, steevast omlijst met speelse gitaar- en keyboardhooks. Live zie je hoe rijk die arrangementen zijn. Rechterhand Alex Fischel speelt keyboard, effectendozen, tweede stem en bas tegelijk, kersvers bandlid Gerardo Larios durft à la Nels Cline (Wilco) buiten het liedje te schuren met zijn gitaar. Ook een vermelding waard: wat is Jim Eno - geen familie - een geweldige drummer.

Grappig voor wie Britt Daniel eerder op de dag de tent in zag sneaken tijdens de show van vriend Hamilton Leithauser. Daar oogde hij schuw, als iemand die zo snel mogelijk de backstage in wilde duiken, gestoord door twee om selfies vragende fans. Op het podium is hij de coolest guy van het festival. Gitaarproblemen? Dan maar zonder, en van de gelegenheid gebruikmaken om een stapje van het podium te doen. Een knullige ventilator blaast zijn warrige haren nog wat nonchalanter. Het heeft negen platen en 21 jaar geduurd, maar Spoon heeft alles om ook in Nederland door te breken op de festivals. Eindelijk.

HET MOMENT:
Spoon heeft een patent op catchy nummers. 'I Turn My Camera On', 'Don't You Evah', 'The Underdog': ze komen allemaal voorbij, ze worden allemaal ontvangen als hits. Dan springt 'I Ain't The One' er opeens uit als een soulvol intermezzo, met Daniel theatraal op zijn rug liggend op het podium. Deze coole Texaan niet the one? Moeilijk te geloven.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12