ADE19: Vladimir Ivkovic rekt de grenzen op van een clubnacht

Aftasten, oprekken en doorbreken in Garage Noord

Wie al een paar dagen ADE-knaldrang in de benen heeft en vrijdagavond rond middernacht Garage Noord binnen kachelt, zal even moeten acclimatiseren. Bestel gerust een biertje, vlei je vermoeide lichaam neer op een bankje, sluit die bloeddoorlopen ogen en laat de prachtige platen van Vladimir Ivkovic over je heen dalen. De goedgebaarde man uit Belgrado verdiende zijn sporen in de Düsseldorfse club Salon Des Amateurs (waarmee hij vorig jaar Garage Noord al overnam), een club waar alles kon en niets te gek was.

Dat hoor je ook nu in de b2b van Ivkovic met zijn boeker Meri Bonastre: de eerste drie (!) uur zijn als een luisterconcert vol minimal, klaterende belletjes en muziek die klinkt als fluisterende stemmen in een krakende fabriekshal waar de machines hortend en stotend op gang komen. Werkelijk elke plaat is weer wonderlijk mooi. Een drumsolo van vijf minuten? Tuurlijk! Een ijzingwekkend nummer waarmee Ivkovic de spoken door de mistige ruimte blaast? En dat terwijl mensen eigenlijk wel willen dansen? Vanzelfsprekend! Ivkovic is een man van het geduld, een man die minutieus aan een sfeer durft te bouwen en zelfs primetime platen draait die anderen zelfs te spannend en minimaal vinden om überhaupt mee te openen.

Dat de headliner de avond opent – en vervolgens helemaal niet baalt van de nog lege dansvloer voor zijn neus – dat is natuurlijk typisch Garage Noord. De Amsterdamse club die nu twee jaar open is, loopt vaak zelfs op de voorhoede vooruit en boekt gerust labelavonden die zo obscuur zijn dat je ook als connaisseur effe moet googlen. Maar door een steevast betaalbare entree en laconiek deurbeleid voelt de club tóch laagdrempelig, en al gauw druipt de Garage goed vol.

Naar goede Garage-traditie zijn de dj’s die Ivkovic vanavond heeft uitgenodigd volslagen onbekend. Brka bijvoorbeeld, een gast uit Servië die Ivkovic aanbidt wegens zijn ex-Joegoslavische wave-verzameling. Hij draait vannacht inderdaad muziek die je anders zelden in de club hoort: weirdodisco en postpunk die alleen op krakerige cassettebandjes is verschenen, maar ook gewoon DAF, A Certain Ratio en The Pop Group. Daarna tast ook Conor Thomas – een gast uit de UK die het label Death of Rave runt – de grenzen van de dansvloer af, maar op aanzienlijk hoger tempo. Soms schiet Garage Noord een beetje door in zijn experimenteerzucht, maar dat is ook precies wat de club zo mooi maakt.

Vladimir Ivkovic invites vrijdag 18 oktober, 23.00 - 08.00 in Garage Noord
Gezien: Vladimir Ivkovic & Meri Bonastre, Brka, Conor Thomas
Het hoogtepunt: zoveel bovenaards mooie muziek gehoord

Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12