PP23: Altin Gün is vandaag de underdog

Maar maakt er wel een melancholisch feest van

Je zou dit optreden van Altin Gün een soort homecoming kunnen noemen. De Amsterdamse band speelde de afgelopen twee maanden in onder meer Frankrijk, Duitsland, Polen en Tsjechië zalen plat. En natuurlijk in Istanboel, de stad waar ze alles aan te danken hebben, nota bene een dag voor de presidentsverkiezingen. Een homecoming dus, maar Pinkpop wacht ze toch niet helemaal met open armen op. Best verklaarbaar, want neem het maar eens op tegen Pinkpop-lieveling Editors, precies op hetzelfde moment op het noordpodium. Altin Gün sneakt dus binnen door de achterdeur, maar maakt er evengoed een feest van.

Eigenlijk heeft Altin Gün voor zo’n uitbundige band een best introverte uitstraling. De hoeksteen van de band is en blijft oprichter en bassist Jasper Verhulst, ex-Moss, ex-Jacco Gardner, die in al zijn soberheid heel funky speelt. De band heeft met Erdinç Yıldız en Merve Daşdemir twee uitstekende vocalisten met een eigen toon, die allebei toch ook iets afstandelijks hebben. Met het opjutten van de crowd zijn ze al helemaal niet bezig. Daar is niets mis mee, het staat ze eigenlijk wel, dat de kracht schuilt in pure muzikale klasse.

De set leunt sterk op de recente plaat Ask, wat Turks is voor 'liefde'. Liefdesliedjes dus, maar niet om bij weg te zwijmelen. De Turkse folksongs waar de nummers op gebaseerd zijn zitten weliswaar vol melancholie, maar de arrangementen zijn volop dansbaar. Ja, in zekere zin is Altin Gün een coverband, maar wel een die niet drijft op goedkope hits, maar op het tot leven wekken van waardevolle cultuur. Naast de decennia oude Turkse songs die de basis vormen meen je ook in de arrangementen voortdurend micro-eerbetonen te horen: die ene krautrock baslijn, de hi-hat van je favoriete italoplaat, een Cerrone discovibe, de melodica van Augustus Pablo. En een cowbell, altijd meer cowbell. Altin Gün ademt zo op een totaal organische manier smaak.

HET MOMENT:
Toch proef je dat de band bij de aanblik van een halflege tent niet zomaar gaat vliegen. Niet zo gek, dit voelt gewoon niet helemaal als hun dag. Of toch, tegen het einde van de set, bij ‘Yali Yali’, een nummer dat zes minuten krijgt om helemaal op te bloeien. De tent staat weliswaar lang niet vol, maar tot achteraan staat iedereen breed lachend te dansen.

Kijk HIER 3 songs van het optreden terug.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12