Nicolás Jaar tien weken naar Zaandam voor kunsthuis Het HEM

Vrijdag opent huis voor eigentijdse cultuur met in de kelder een muziekbar

De Chileense geluidskunstenaar Nicolás Jaar treedt vanaf september tien weken in Zaandam aan als artist in residence van Het HEM en transformeert het gebouw tot een interdisciplinair en experimenteel onderzoekscentrum. Het nieuwe kunsthuis Het HEM staat onder artistieke leiding van Kim Tuin, voormalig directeur van Trouw en het NDSM-terrein. ‘Hij fantaseerde blijkbaar al sinds zijn negentiende over een bepaald kunstproject, waarvoor hij een geluidsinstallatie in een tunnel wilde bouwen’, aldus Tuin. ‘Toen hij lucht kreeg van de oude schietbaan in de kelder bleek dit de geschikte plek.’ Hoe Jaar het programma verder invulling zal geven is nog een verrassing.

Het HEM opent aanstaande vrijdag al, met in de kelder de Dynamic Range Music Bar gerund door Red Light Radio-medeoprichter en dj Orpheu de Jong (Orpheu the Wizard). Het wordt niet zozeer een club, maar een luistercafé waar op donderdag tot en met zondag verschillende dj’s en muziekverzamelaars zullen draaien tot middernacht. Verwacht veel artiesten uit RLR-sferen, met in de komende maanden o.a. Kléo en Suzanne Kraft en Orpheu zelf.

Het HEM is gevestigd in een gigantische voormalige kogelfabriek en wordt een kunsthuis met naast de eerdergenoemde muziekbar ook expositieruimtes, een huiskamer met bibliotheek, een café en restaurant. Elke drie maanden worden andere gastcuratoren uitgenodigd en vervolgens helemaal losgelaten om een multidisciplinair programma samen te stellen – genaamd 'chapters' – gebaseerd op hun eigen gemeenschap, gedachten en cultuur.

Nicolás Jaar neemt het tweede chapter voor zijn rekening, het eerste hoofdstuk wordt van 21 juni tot 1 september 'geschreven' door creatief ondernemers Edson Sabajo en Guillaume Schmidt. Als oprichters van lifestyle- en kledingmerk Patta staan ze middenin de hiphopgemeenschap. ‘Het doel is om het publiek echt in de belevingswereld van de gastcuratoren te laten stappen’, legt Tuin uit. Andere deelnemers aan het programma zijn o.a. The Black Archives, Vic Crezee en Piet Parra.

Voor mensen die toch wel een beetje zenuwachtig worden van het idee van transportatie buiten de ring: er is een nieuw pontje aangesteld dat van
donderdag tot en met zondag van 17:00 tot 24:00 uur zal pendelen tussen Het HEM en Amsterdam Centraal.

In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat Nicolás Jaar ook drie maanden in Zaandam zal wonen. Dat is echter niet het geval. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12