BKS22: Sky Ferreira: heroïne-chic allang niet chic meer

Gehoopte comeback-queen straalt alleen maar vergane glorie uit

Er was een tijd dat miljoenen meisjes haar wilden zijn. Sky Ferreira, it-girl, socialite, model dat de heroïne-chic look van Kate Moss terugbracht, maar dan met witgebleekt en donkergrijze kringen onder haar ogen die lieten zien dat het menens was. Hield je tien jaar geleden ook een Tumblr-pagina bij (vol stemmige foto's van hele slanke meisjes met van die hele hoge kniesokken) dan weet je: Sky Ferreira was overal.

Dat had natuurlijk ook te maken met Night Time, My Time, haar debuutalbum uit 2013. Echt een supercoole plaat vol catchy poptunes, maar ook grungy genoeg om de indiesnobs te bekoren. Ook toen al werd ze geplaagd door een nogal, eh, ingewikkelde reputatie. Dat ze met haar ex (die gast van DIIV) werd opgepakt met een enge stash heroïne hielp niet mee en sindsdien is Ferreira een groot mysterie. In Nederland heeft ze nooit gespeeld (behalve dan op een Tommy Hilfiger feestje met Holy Ghost! en De Jeugd van Tegenwoordig?!), en haar tweede album Masochism wordt al sinds 2014 uitgesteld. De afgelopen drie jaar verschenen twee losse singles, dit jaar moet het dan eindelijk gebeuren. In Hilvarenbeek geeft ze een voorproefje van hoe Sky Ferreira anno 2022 klinkt. En dat is een best kept secret dat ze beter voor zich had kunnen houden.

Dit is écht niet oké. Kijk over hoe ze over het podium strompelt, alsof ze shell-shocked is, een zwarte zonnebril ferm op haar neus geplant. Steeds nippend aan een drankje dat haar alleen maar bibberiger lijkt te maken. Tijdens ‘Heavy Metal Heart’ zingt ze kneitervals en náást de microfoon, vergeet de woorden van haar tekst en kijkt vervolgens verbouwereerd naar haar bandleden. Het lijkt alsof ze géén idee heeft wat het volgende nummer is dat ze gaan spelen. Ze speelt ook een nog onuitgebracht liedje –  ‘Innocent Kind’ – en dat is weinig hoopgevend voor dat nieuwe album. Vooraan staan er nog een paar die-hards mee te zingen en de band probeert er écht wat van te maken, maar er valt niet tegenop te boksen. Sky geeft de energie van een uitgeknepen zakje knijpfruit, en aan het einde van de set is er net zo weinig over van het publiek.

HET MOMENT:
In het refrein van één van haar gouden popsongs zingt ze: ‘Nobody asked me if I was okay’, en valser kun je het echt niet krijgen. Oh nee, oh nee, oh nee. Dit is zo verdrietig, zo tragisch, zo ontzettend naar om te zien, dat je eigenlijk alleen maar medelijden kan hebben.

Kijk alle concertopnames via YouTube

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12