ADE19: Martin Garrix overweldigt kids in zijn dance-colosseum

EDM-superster geeft ervaring die een leven lang mee kan

Oké, je weet dat we bij 3voor12 niet bepaald van EDM houden, ...maar de All Ages-show van Martin Garrix is insane. Al sinds 2016 neemt de jonge Nederlandse wereldster jaarlijks tijdens Amsterdam Dance Event de RAI over voor niet een, maar zelfs twee shows voor 15.000 man. De ene is 18+ in de nacht, de ander de volgende middag. In het Parool vertelde hij vorige week al: ‘Ook al verkopen we twee keer uit, ik ga er vet veel geld op verliezen, zoveel hebben we geïnvesteerd in visuals.’

En inderdaad, het ziet er gestoord uit. Allereerst dat podiumontwerp met gigantische LED-schermen in de vorm van plus-tekens. Dan de oceaan van lasers die al tijdens het eerste nummer de hele loods overspoelt. Vervolgens het lichtgrid dat door heel de RAI aan het plafond hangt, en blijkt te kunnen zakken. Een nummer later de duizelingwekkende vlammentongen die omhoog schieten om aan het dak te likken. Kan iemand die lichtman een prijs geven? Er gebeurt zóóóóó veel op het podium, het is overweldigend en wordt toch nergens een rommeltje.

Stel je eens voor dat dit de allereerste show is die je ziet in je leven. Zo zijn er heel wat piepjonge jochies en meisjes in de zaal, op de schouders gehesen door mam of pap, die met hart bonkend in de keel, een + getekend op de wangen, en grote ogen vol ongeloof toekijken. Alsof je wel eens in de turbo polyp bent geweest, maar nu in de grootste achtbaan ter wereld plaatsneemt. Alsof je in 178 na Christus van het platteland komt en voor het eerst in Rome het Colosseum aanschouwt. Deze show blaast je van je sokken.

En de muziek ook natuurlijk. Garrix draait vooral heel veel van zijn eigen hits, aangevuld met edits van andermans popanthems (ugh, OneRepublic! En Lewis Capaldi in een hele lelijke remix). Hij schakelt van grootse refreinen naar loeiharde hardstyle-kicks (maar dan op lager tempo), om via schmierende strijkers toch weer te knallen (‘Turn Up The Speakers’!). Het is een ADHD-set voor mensen met een hyperkorte aandachtsspanne, de overtreffende trap van een EDM-show. Er staan jongetjes bijna schuimbekkend van genot te springen, meisjes die hun hoofd in de nek gooien en kirrend naar dat lichtplan kijken. Als dit je allereerste concertervaring is, ga je ‘m de rest van je leven niet vergeten. Maar waar moet je dan nog naartoe? Arme kids, hierna kan elke andere EDM-show alleen nog maar tegenvallen.

Martin Garrix All Ages zaterdag 20 oktober, 18.00-22.00 in RAI
Gezien: Martin Garrix
Het hoogtepunt: Lasers, lasers en nog meer lasers!!!

Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12