ESNS19: Willem verandert donker hart in goud

Ex-Opposite maakt Kanye-ambities aardig waar

Mogen we Willem hierbij onthalen als de Neder-Kanye? We doen het gewoon, want zo waanzinnig ambitieus en stijlvol is zijn nieuwe show. Hoe hij trefzeker en rustig het podium op stapt, helemaal in het wit gestoken. Hoe de LED-muur achter hem vaak gewoon een wit vlak toont dat de contouren van Willem versterkt, en soms opeens stemmige beelden afspeelt. Een gespierde Willem die het uitgilt, een tedere Willem met zijn kindje, een emotionele Willem met natte oogjes. Als je dat zo navertelt, klinkt het cheesy, hè? Maar het voelt net zo oprecht als zijn laatste album. 

Man in Nood, noemde Willem de Bruijn zichzelf de afgelopen periode. Na het gigantische succes van The Opposites viel hij over de kloof, de diepe afgrond in. Depressie, vaderschap, breakup, slapen op de bank van vrienden: op dat album worstelt hij met Grote Thema’s. Weg zijn de moshpits, weg is het thunderen, weg zijn de juichende hippop-hits. Daarvoor in de plaats kwam tranentrekkende synthpop en moderne triphop waaroverheen hij nog altijd wel rapt, maar vaker praatzingt. Zijn drummer en synthman (kennen we die ook uit de band van Naaz?) heeft hij in de hoeken weggestopt, maar vooral dat Juno-keyboard knettert zoals in de beste momenten als James Blake en Sevdaliza.

Hij was natuurlijk een hitmachine. Speelt hij ook nog knallers?
Je hoeft geen ‘Sukkel voor de Liefde’ of ‘Dom, Lomp en Famous’ te verwachten, als je dat bedoelt. Hij houdt het bij die laatste plaat. ‘Ik heb jullie hulp nodig!’, roept Willem voor het refrein van ‘Achter De Wolken’. Die krijgt hij niet, want zo bekend zijn de albumtracks niet. Maar ‘Wilde Paarden’, ‘Houten Pak’ en ‘Man in Nood’ zijn echt TUNES. Wellicht niet van de euforische soort, maar ze komen keihard binnen.

En hoe zit het met dat water?
Dat water, dat is er dus niet. Bij zijn albumrelease liet hij - echt waar! - water over het podium stromen, en daar liep hij weer overheen. Als een echte Yeezus. Hij schijnt het wel mee te nemen op die clubtour. 

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12