ADE18: Afterlife overweldigt met precisie

24-uurs marathon kent een heel eigen dynamiek

Middernacht. Boven de booth in Warehouse Elementenstraat flikkert een meer dan levensgrote man in rood en blauw licht. Ondersteboven, de armen recht gespreid, als een turner in perfecte balans. Dit is het logo van Afterlife, en op het podium staan de twee oprichters: Tale Of Us.

Opvallend, dat Carmine en Matteo zo vroeg aantreden, maar niet als je naar het programma kijkt. Afterlife begon om 14:00 uur en duurt tot zondag 14:00 uur. Met een zaterdagticket word je geacht voor tien uur bij te poort te staan, mensen met een zondagskaartje mogen om vier uur binnen. Het levert een frisse dynamiek op.

Eerder had Patrice Bäumel de rode loper uitgelegd voor Italianen Agents Of Time. Die hebben een sterke liveset, gevolgd door Zwitserse degelijkheid van Adriatique, plus een techno liveset van VRIL met veel drive en een melancholisch toetje. Alle artiesten conformeren zich aan de visie van Afterlife. In allerlei varianten horen we open techno met veel breaks, waarin ‘mooie’ of juist verstrooiende geluiden van crashende synths rondzoemen. Het tempo ligt niet al te hoog, licht en donker dansen met elkaar. In hun headline-set laat Tale Of Us zien de visie zelf het best te beheersen.

Tegen het eind van hun set wordt het rustiger. Andere dansers gooien er juist een schepje bovenop (of in). Straks Mind Against, de trouwe secondanten van Tale Of Us die dieper en donkerder gaan. Maar de grootste vondst is de set van WOO York, direct na de headliner. De Oekrainers waren altijd de zoveelste act met hetzelfde geluid, maar met album Chasing The Dream claimen ze een eigen hoekje. Het is meer ambient dan techno, lichter en esoterischer dan de standaard. Het is een reset van de nacht. Dit is het laatste uurtje dat de zaterdagmensen het rijk alleen hebben, straks komen de frisse koppen. Het is misschien wel het mooiste uurtje van ADE, omdat het binnen de context van die lange nacht zo waanzinnig werkt. Voor verrassing, rocknroll of humor hoef je bij Afterlife niet aan te kloppen, wel om met grote precieze overweldigd te worden. 

Meer ADE18

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12