Amsterdam krijgt zes nieuwe clubs met 24-uursvergunning

O.a. Garage Noord, SEXYLAND, De Marktkantine en BRET mogen de deuren non-stop open houden

Het aantal Amsterdamse clubs en horecagelegenheden met een 24-uursvergunning wordt dit jaar flink uitgebreid: zes nieuwe locaties mogen voortaan de deuren in principe non-stop open houden. Het gaat om Garage Noord, SEXYLAND, De Marktkantine, BRET, JACK’s Culture en De Oosterbar.

‘We keken wat een initiatief toevoegt aan de stad en hoe de clubs zich tot de stad en elkaar verhouden’, vertelt Ramon de Lima. Als voorzitter van Stichting Nachtburgemeester nam hij deel aan het team dat de ingezonden plannen beoordeelde en de burgemeester adviseerde. ‘Sexyland heeft elke dag een programma dat weer door een andere partij wordt samengesteld. Ze waren daarin erg beperkt door de openingstijden, maar kunnen nu bijvoorbeeld ook in de vroege ochtend programma maken. Garage Noord is een kleine club met interessante ideeën over een uitgebreid programma. Dan gaat het niet alleen om dansavonden, maar ook andere kunstvormen: exposities, theateroptredens en weekenders waarin alles samenkomt.’

Dat is natuurlijk het bekendste gebruik van de 24-uursvergunningen: lange weekenders zoals Trouw ze ooit in Amsterdam introduceerde, en nu ook populair zijn bij De School en RADION, feesten die van vrijdagavond tot maandagochtend door kunnen gaan. Tijdens de coronacrisis is dat natuurlijk nog niet mogelijk, clubs zijn veelal gesloten in nood, maar ook nu zijn deze vergunningen goed nieuws, aldus De Lima: ‘Ook in de tijd dat je niet volledig open kan, kunnen de vergunningen meer ruimte bieden: je kan je club een ander soort functie geven dan een plek waar wordt gedanst. Je kunt allerlei activiteiten ontplooien. Veel clubs werken nu met programma’s met tijdsslots, nu heb je meer potentiële tijdsslots te vullen.’

De vergunningen zijn nog niet definitief: de burgemeester heeft de clubs nu een uitnodiging gestuurd voor het indienen van een aanvraag voor een 24-uursvergunning. Zij hebben tot 7 september de tijd om de aanvraag in te dienen. De vergunning wordt verleend voor een periode van maximaal zes jaar. De vergunning wordt eerst voor drie jaar afgegeven. Na deze termijn kan een evaluatie plaatsvinden, bij goed gebruik wordt de vergunning verlengd met nog eens drie jaar.

Het totaal aantal actieve 24-uursvergunningen wordt met deze ronde uitgebreid van negen naar maximaal vijftien in de stad. De Amsterdamse locaties die al een 24-uursvergunning hebben zijn: Tolhuistuin, De Overkant, A’DAM Toren, De School, Doka, De Koning Party Events, RADION, The Ven Amsterdam en Nachtlab.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12