Album van de Week (23): Meetsysteem

Amsterdamse debutant verrast met een ogenschijnlijk vergeten klassieker

Hoe leuk is dit debuut van eigen bodem? Meetsystem – het alias van de Amsterdamse Ricky Cherim – staat al bij ons op de radar sinds Piro en Tammo Hesselink zijn tracks aanraadden in de DJ-Shortlist. De eerste keer dat het knisperende ‘Teal’ zich in onze oren nestelde, waren we op slag fan. Vandaag is ‘ie er dan – dat album waarvan de singles al klonken als van een vergeten klassieker. 

Meetsysteem is een nogal onwaarschijnlijke aanwinst voor Nous’Klaer, het Rotterdamse vriendenlabel waarop vooral techno van onder anderen upsammy, Oceanic en Tammo Hesselink is verschenen. Meetsysteem is vooral poppier, maar ook geschikt voor honderdtal van situaties. Radiovriendelijk? Check. Dansvloermateriaal? Ook goed. Understated genoeg als soundtrack in een hip café, maar zalvend genoeg dat je het ook zou willen luisteren wanneer de zon opkomt tijdens een iets te lang doorgedouwde after. Zwelgend genoeg dat de pessimisten onder ons zich weer tevreden in foetushouding kunnen optrekken, maar met zulke vrolijke melodieën dat er een zonnetje zal doorbreken bij de optimisten.  

Neem bijvoorbeeld' Goed Te Doen’, dat in lijn ligt van debuutsingle ‘Teal’ en vervolg ‘Daar’. Het is een misleidend vrolijk synthpop liedje met een nogal existentieel beladen tekst. Zie je mensen al vrolijk op de fiets meezingen met: ‘We kunnen niets meer voelen nu / Ja, nu is het goed te doen’? Maar toch is het vooral de muziek waardoor je als een blok voor Meetsysteem valt. Die groovende synthbas, die vrolijk pingelende synths in ‘In Heaven’ en ‘Kubus’? Verslavend. 

De grap is dat het allemaal ontzettend vertrouwd voelt. Een vanzelfsprekend product van de Nederlandstalige pop, maar dan wel anno 2019 waarin underground dance en hiphop alomtegenwoordig is. Geen Signaal klinkt vooral alsof de langverloren zoon van Spinvis na jarenlang te vertoeven in de beat- en elektronicascene opeens opduikt om de sound van zijn muzikale vader te updaten met de klank van Nederlandse popmuziek anno 2019. En dat allemaal verpakt in van die ogenschijnlijk simpele liedjes. Een vrolijke hook, een simpele melodie, en dan die vreemde, associatieve teksten die zo duidelijk een mood schilderen, dat je meteen mee zou willen mompelen met Cherim’s kabbelende spreekzang. Waar blijven die Genius nerds als je ze nodig hebt?

Lees hier ook het interview dat we met Meetsysteem deden. Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12