ESNS23: Liefde en nihilisme bij evil superheld Joost

'Ik doe het op adrenaline, trauma en blijdschap'

In tegenstelling tot de meeste artiesten hier heeft Joost Klein niks te bewijzen. Hij stond immers al op Lowlands, Pinkpop, Pukkelpop en Zwarte Cross. Maar hij heeft nog wel veel te winnen, want nog lang niet heel Nederland weet hoe fascinerend zijn laatste album Fryslân is, een plaat waarop hij de diepe trauma's uit zijn jeugd (hij verloor kort na elkaar zijn beide ouders) transformeert tot euforische hyperpop voor de Crazy Frog generatie. Hij speelt het vanavond zo'n beetje in zijn geheel.

Net als jaren geleden bij zijn eerste Noorderslag doet hij dat met een freaky schmink-masker in Kiss-stijl, wat hem tot een evil superheld maakt. Producer Tantu Beats heeft voor de gelegenheid een hyperremix van 'I Was Made For Loving You' gemaakt. "Ik heb de laatste twee jaar veel geleerd over emoties', zegt Joost. 'Het is kut dat ze er zijn, maar we hebben ze allemaal.' Het is een van de vele bijtende opmerkingen, waarbij hij voortdurend alledaagse kul laat clashen met echte pijn. "Ik volg geen hypes, kijk geen Game Of Thrones, ik mis mijn ouders, ik mis een chromosoom."

Want hoe hard hij de zaal ook rockt met lollige Vieze Asbak memebeats en verknipte happy hardcore, uiteindelijk eindigt Joost als een mistroostig hoopje onder zijn Friese vlag, met de boodschap dat we de mensen die ons lief zijn niet voor lief moeten nemen. Hij neemt afscheid met een zee vol hartjeshanden.

Het oordeel: Absurdistische clash van de zin en onzin des levens.

Het nummer: 'Florida 2009'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12