LL19: James Blake doet het nog altijd zonder fratsen

Drie gasten zittend op krukjes die hun instrumenten spelen

Zijn de optredens van James Blake nou retesaai of bloedstollend mooi? We zijn er nog steeds niet helemaal over uit. Maar wie hoopte dat hij met zijn lichtvoetige en tegelijkertijd ambitieuze laatste album Assume Form (hij is schaamteloos smoorverliefd, en krijgt hulp van Travis Scott, Metro Boomin en Rosalía!) ook een wat grootsere show zou neerzetten, die komt bedrogen uit.

De James Blake experience, die bestaat nog steeds uit drie gasten die zittend op krukjes hun instrumenten bespelen, verder zonder fratsen. En dat musiceren, dat doen ze als de besten. Het klinkt allemaal als een klok, kraakhelder gemixt en met ruimte voor alle subtiliteiten. ‘Can’t Believe The Way We Flow’ drijft op een roze wolkje voorbij, in ‘Miles High’ neemt hij zelf de partij van Travis Scott voor zijn rekening, het nog wat extra dancey ‘Where’s The Catch’ krijgt die heerlijk rafelige verse van André 3000 op een bandje mee. De bassen zijn zo diep dat je de lunch nog in je maag voelt trillen, elke pianotoets schittert en tegelijkertijd is er alle ruimte voor James Blake's fluweelzachte stem met een snikje.

Daardoor hoor je tegelijkertijd die ruis van constant geouwehoer in de Bravo, want James Blake is simpelweg geen superovertuigende festivalact. Je hoopt toch ergens dat hij een flinke bak geld zou investeren in een spiegelpaleis, lasers, LED-schermen met smaakvolle visuals, een spectaculaire lichtshow, een balletdanser, íéts dat het oog net zo streelt als het oor. Maar nee, het zijn nog altijd drie gasten die zittend op krukjes hun instrumenten bespelen.

HET MOMENT:
‘Dit is een ontzettend belangrijk nummer voor me,’ kondigt hij ‘Don’t Miss It’ aan. ‘Ik hoop dat jullie je hier níét in kunnen inleven.’ Hij vertelt hoe hij jarenlang worstelde met angst en depressies, en had gewild dat iemand hem ooit aanmoedigde om zijn emoties te uiten. Een prachtig einde waarin ook de invloed van Joni Mitchell te horen is, waar opeens blijkt dat James Blake ook zonder fratsen keihard kan binnenkomen.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12