Album van de Week (33): Goldband

Betaalbare Romantiek is een eclectisch popfestijn op z’n Haags

‘Het kan elk moment gebeuren, dus volg alsjeblieft je haaa-aaa-ááááá-àààààrt’, klinkt het in ‘Requiem’. De kerkklokken luiden, de omineuze piano-akkoorden kondigen de dood aan. Ja, Marco Borsato en John Ewbank zouden nog jaloers zijn op het slotnummer van Goldband-debuutalbum Betaalbare Romantiek. Na twee minuten verschiet het nummer opeens van kleur: de discovloer wordt uitgerold in het uitvaartcentrum, er wordt een stel eighties-synths uit de kast getrokken en met dikke glimlach zingen de Haagse boys: ‘Iedereen gaat dood, en jij ook en jij ook.’ Het is ongetwijfeld een knipoog naar die über-Haagse groep Klein Orkest en hun ‘Over 100 Jaar’. De Toppop-videoclip kun je er zelf alvast bij bedenken.

Goldband is Haags in alles: Betaalbare Romantiek is vernoemd naar de iconische bloemenverkoper Henkie’s Hoekie, het matje van zanger Milo is zo Haags dat er zelfs een Matlas is verschenen en ook de mentaliteit van Goldband is typisch Hagga. De muziek van de drie jongens is enerzijds arty, met wortels in de uitgaanscultuur van PIP, maar toch ook lekker lomp en humoristisch. Ze braken er twee jaar geleden mee door, speelden heel wat clubs en festivals plat en zelfs corona kan hun groei niet stoppen: voor hun najaarstour schijnen ze al zo’n 7000 tickets (!) te hebben verkocht en ook in België gaan ze keihard.

We wisten al dat Goldband hield van lompe house (‘Witte Was’), 90s rave-anthems (‘De Langste Nacht’) en 80s synthpop (‘De Wereld’), maar op Betaalbare Romantiek gaan de Haagse boys nog véél meer kanten op. Neem het emotionele, clubby broederschapsanthem ‘Ik Zie Je’. Neem de heerlijk cheesy akoestische gitaarkraker ‘Kinderwens’ voor aan het kampvuur, met z’n close harmony-koortjes, handclaps én transponatie. Neem de zalige disco van de jongste single ‘Noodgeval’.

Producer Wieger Hoogendorp (ook o.a. Sophie Straat) gaat duidelijk helemaal uit z’n plaat op dit eclectische album. Elke song weer zullen je lippen omhoog krullen in een dikke glimlach. Soms omdat het zo cheesy is, soms omdat het net effe over het randje gaat van de goede smaak, en vaak omdat het plezier er vanaf druipt. Goldband hink-stap-springt zonder gêne en vol overtuiging van kunst naar kitsch en weer terug. Heerlijke plaat.

Lees hier ook ons interview met Goldband.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12