Welcome To The Future verjaagd uit recreatiegebied Het Twiske

Dancefestival sneuvelt op stikstof-problematiek en inmenging van lokale actiegroepen

Het einde van een tijdperk voor Welcome To The Future. Het technofestival mag na dit jaar niet meer terugkeren naar Het Twiske, het natuurgebied in Oostzaan waar het sinds 2007 plaatsvindt. Daarmee komt het voortbestaan van het festival in gevaar.

Volgens oprichter Gert van Veen is het vertrek geenszins vrijwillig. ‘Maar iets organiseren in Het Twiske werd over de jaren steeds lastiger.’ Dat heeft te maken met een aantal factoren. Het Twiske is ten eerste een Natura 2000-gebied, een bescherm natuurgebied waar strengere eisen gelden voor evenementen om de lokale natuur te beschermen. ‘Voor Welcome To The Future werd het steeds lastiger om aan die eisen te voldoen, zeker als het op stikstof aankomt. Je moet zoveel kosten maken – zoals aan bio-generatoren – dat het volgens ID&T, die de productie doet, niet meer rendabel was om het festival te organiseren. Er is ook geen groeiruimte in Het Twiske. Drie jaar geleden waren we ver gevorderd met een driedaags festival. Die groei heb je nodig om rendabel te blijven, maar daar kregen we geen vergunning voor.’

De afgelopen jaren sneuvelden steeds meer festivals in zulke gebieden. Eilan in 2019 bijvoorbeeld, en ook het Friese festival Welcome To The Village moest eraan geloven. Dat had te maken met de inmenging van lokale actiegroepen, en dat is ook het geval bij Welcome To The Future. De afgelopen jaren werd het meermaals naar de rechtbank gesleept door milieuclubs en lokale actiegroepen die zich fel verzetten tegen het festival. ‘Als festival kamp je met de angst dat zo’n actiegroep het voor elkaar krijgt om je vergunning te ontnemen. In die onzekerheid leven is niet te doen.’ Ook de laatste editie van Welcome To The Future (in de zomer van 2022) is in gevaar, omdat Hart voor het Twiske dreigt met een rechtszaak als het festival dit jaar toch doorgaat.

Daardoor is Welcome To The Future thuisloos. ‘Het is lastig om een nieuwe locatie te vinden, de Nederlandse festivalmarkt zit overvol. Zeker in Amsterdam en omstreken. Voor zover die locaties er zijn, hebben festivals daar ook te maken met tegenwerking van gemeenten en bewoners.’ Van Veen is wel strijdlustig. Desnoods gaat hij onder de vlag van Welcome To The Future weer lokale clubfeesten geven, zoals het technofestival in 1993 begon, in Amsterdam. 'Voorlopig ben ik vooral gemotiveerd om van het laatste festival deze zomer een ongelooflijke knaller te maken.’

Lente Kabinet, dat ook plaatsvindt in een ander deel van Het Twiske (en dus onder een andere gemeente valt), ondervindt vooralsnog geen problemen met de vergunningen. Het heeft net een vergunning voor vijf jaar verkregen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12