PP22: Pinkpop is het diep in het hart roerend eens met Hang Youth

Maar de strijd tegen het grootkapitaal gaat door

‘LOWLAAAAAAAAAANDS, wajo zeg, kanker veel mensen hier!’ Ja Abel van Gijlswijk, die komen allemaal voor Hang Youth. Het is natuurlijk buitenaards dat jouw politiek geëngageerde punkband op Pinkpop staat. Van Gijlswijk giet nog wat olie op het vuur: ‘Ik weet zeker dat er hier VVD’ers in het publiek zijn.’ Een luid geloei komt uit het publiek. Maar dat boeit gelukkig geen reet. Punk is een universele taal waar zelfs de VVD’ers in het publiek op los kunnen gaan. 

Even een korte rewind: Hang Youth verscheen ten tonele in 2020 met de plaat BOEL AAN DE HAND. Snel werden ze een band die bovenaan de lijstjes van must-see live optredens kwam te staan. Dat werd even uitgesteld tot na de grote C, maar gelukkig hebben ze heel wat tv-optredens kunnen doen. Frontman Abel van Gijlswijk was daarnaast druk met een soloplaat en baas zijn van hiphoplabel Burning Fik. Nu het festivalseizoen eindelijk is begonnen kan Hang Youth weer los. En hoe: Down The Rabbit Hole en Lowlands liggen naast Pinkpop in het verschiet. Het blijft een beetje raar, een band die zich zo expliciet uitspreekt tegen het grootkapitaal speelt toch op zo’n groot festijn als Pinkpop.

Maar fuck it, je moet ergens je centen vandaan halen. En het is ook nog eens een megavette show. Nummers van maximaal een minuut vliegen je om de oren. En als je geluk hebt kun je soms crowdsurfen. Met ‘DE DIJKEN MOETEN HOGER (GEEN GELUL)’ wordt het publiek een prachtig YMCA-achtig dansje aangeleerd. En tijdens opener ‘BELASTINGDIENST’ heeft een toeschouwer zelfs een blauwe envelop bij zich. Twintig nummers later crowdsurft Abel en zingt het publiek massaal ‘LEG DE ZUIDAS IN DE AS’. Ook al vinden sommigen morgen iets anders, het is prachtig om te zien hoe iedereen het voor even roerend eens is met Hang Youth. 

HET MOMENT
Hang Youth gaat even af maar komt snel weer op, ze hebben namelijk nog een minuut. Genoeg om nog een laatste keer ‘BELASTINGDIENST’ te spelen. De cirkel is rond, nu nog de rest van het festivalseizoen platspelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12