Album van de Week (30): Travis Scott

Trap-grootheid laat je non-stop sterren kijken op een trippy achtbaanrit

Daar ligt–ie dan, emotioneel en knetterhigh van de MDMA naar de fonkelende sterren te kijken. Trap-superster Travis Scott zit al bij de opener van zijn derde album ASTROWORLD zwaar aan de psychedelica, zoals hij al veel meer trippy tracks heeft gemaakt over XTC en LSD. Dat sterren kijken op ‘Stargazing’ kun je ook letterlijk nemen. Het is een wonder dat ASTROWORLD niet is bezweken onder het gewicht van zoveel sterartiesten, maar Travis Scott lijmt ze allemaal samen op zijn derde album/mega-hiphop-project zoals ook zijn grote voorbeeld Kanye West dat zo goed kan.

Zoals Scott zelf rapt op ‘Sicko Mode’: ‘Who put this shit together? I’m the glue.’ Neem alleen dat nummer al: het zijn er eigenlijk vier in een, en hij loopt ook nog eens naadloos over vanuit Frank Ocean-track ‘Carousel’. Het intro is een uitstekende features van Drake, even later laat Scott fraaie samples klinken van The Notorious B.I.G., het overleden Houston-icoon Big Hawk en 2 Live Crew-lid Luke Campbell. Dan komt ook nog Swae Lee van Rae Sremmurd croonend binnenvliegen. Neem hoogtepunt ‘Stop Trying To Be God’, waarin de karakteristieke brom van Kid Cudi zich vervlecht met zanger Philip Bailey (Earth, Wind & Fire) en Stevie Wonder mondharmonica speelt over een tranentrekkend outro van James Blake. Op ‘Skeletons’ hoor je opeens The Weeknd en Pharrell over een Tame Impala-beat, alsof dat het normaalste zaak van de wereld is.

Je zou je blind kunnen staren op de sterren, maar minstens zo mooi is het hoe Scott zelf non-stop een hommage brengt aan de geschiedenis van zijn thuisstad Houston. De titel ASTROWORLD is een verwijzing naar een gesloten pretpark. Op ‘R.I.P. Screw’ eert hij DJ Screw, door de hele plaat zijn samples verweven van diens crew.

Zo is ASTROWORLD een achtbaanrit geworden door het trippy universum van Scott, en tegelijkertijd een coherent geheel dat ook al ambitieus klinkt als je geen idee hebt wie al die gasten zijn. Het is een album waarmee Travis Scott weer mikt op de sterren, en vaker raak schiet dan ooit.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12