Album van de Week (8): Soccer Mommy

Een studiodebuut bomvol hartverscheurend herkenbare scenario’s

Het leven van de twintigjarige Sophie Allison, alias Soccer Mommy, lijkt een script voor een arthouse film. Een buitenbeentje vertrekt vers vanaf de middelbare school in Nashville naar New York met een gitaar, een behoorlijke portie pubertijdtrauma's en een meermaals gebroken hart. Hier zit ze in haar studentenkamer lo-fi liedjes over te schrijven die verrassend genoeg inslaan als een bom op Bandcamp. Ze is nu terug naar Nashville verkast om zich te focussen op haar muziekcarrière. Niet zonder resultaat. Haar hartverscheurend herkenbare studiodebuut Clean is een extreem verslavende tienerdramashow, gegoten in een triomfantelijk goed album. 

Soccer Mommy spreekt de universele taal der tieneronzekerheid vloeiend. Ze houdt ons met haar heldere melodieën en rechttoe rechtaan-teksten een spiegel voor waarin we worden geconfronteerd met maar al te herkenbare scenario’s. Allison schetst met een onmiskenbaar talent karakters. Het coole stonermeisje, de hartenbreker die liever een relatie wilde met iemand anders of juist iemand die je volledig in bedwang houdt. Soccer Mommy staat dan ook bovenal extreem sceptisch tegenover de liefde. Ze kijkt op tegen een meisje die niet aan relaties doet en zingt over de verstikking de het haar heeft bezorgd.

In oncomfortabel detail bezingt ze het kleine drama, waar zij inmiddels om bekend staat. Haar bandcampalbums For The Recently Sad en Moving To New York stonden bol van persoonlijke percepties op de mensen in haar omgeving. Een kracht die zij met volle overgave heeft doorgezet op Clean. De term ‘cool’ staat centraal in het album. Een ‘Soccer Mommy’ worden is ongeveer het minst coole levensscenario en in haar nummer ‘Cool’ zingt ze jaloers over een meisje waar ze ontzettend tegenop kijkt. Maar Soccer Mommy hoeft niet cool te zijn: ze voelt op Clean als een beste vriendin. Iemand die over een biertje gebogen verhalen vertelt waar je je in kunt verplaatsen. De kwaliteit van dit eerste studiowerk is er in vergelijking met haar Bandcamp-werk op vooruit gegaan, maar houdt nog steeds deze intieme essentie en kwetsbaarheid.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12