Fonds Podiumkunsten: veel popfestivals gaan erop vooruit

Aanvragen Wende, Jameszoo sneuvelen ondanks positief advies

Goed nieuws voor een aantal popfestivals die aan aanvraag hadden gedaan voor een meerjarige subsidie bij het Fonds Podiumkunsten. Onder meer Le Guess Who?, Motel Mozaique en Welcome To The Village gaan erop vooruit in de komende vier jaar. Roadburn, Vestrock en Rewire staan voor het eerst tussen de toekenningen van het Fonds. De grootste vooruitgang is er voor Le Guess Who? in Utrecht, dat van 125.000 naar 325.000 euro per editie gaat, een sprong die te maken heeft met het feit dat het Utrechtse festival de vorige ronde net te klein was om als ‘groot festival’ aangemerkt te worden.

Minder goed nieuws is er bij de productiesubsidies. Daaronder vallen vooral theater- en dansgezelschappen, maar de afgelopen periode kregen ook De Kift en De Staat geld uit die regeling. De Staat is inmiddels doorgeschoven naar de Basisinfrastructuur, die rechtstreeks door het ministerie gesubsidieerd wordt. De Kift raakt zijn subsidie echter kwijt. Ook Wende, Jameszoo en Meindert Talma deden een gooi naar subsidie. Wende en Jameszoo kregen wel een positief advies, maar geen geld. Dat heeft alles te maken met de korting op het budget van het Fonds Podiumkunsten, dat deze periode flink minder te besteden heeft. Van de 149 aanvragers met een positief advies konden maar 78 daadwerkelijk toegekend worden.

In het advies van De Kift is de merkwaardige kritische noot te lezen dat ‘de melodieën vaak niet zuiver zijn en dat er ritmisch niet vloeiend wordt gespeeld’, iets wat nooit anders is geweest en bij eerdere toekenningen (van maar liefst twee ton per jaar) nooit tot een negatief advies leidde. Daarnaast zou de commissie meer uitgewerkte en vernieuwende plannen van het Zaanse collectief willen zien. Ook de zangcapaciteiten van verhalenverteller Meindert Talma doet zijn adviesaanvraag de das om.

Afgelopen week maakte het Fonds Podiumkunsten ook bekend welke instellingen en gezelschappen extra geld krijgen uit het corona-pakket van Minister Ingrid van Engelshoven. Instellingen die al meerjarige subsidie kregen worden extra ondersteund, net als een flink aantal popzalen, zowel grote als kleine. Festival Into The Great Wide Open liet weten de extra subsidie in te willen zetten om Nederlandse artiesten die op het festival zouden optreden alsnog uit te betalen. Ook boekingskantoren en zoveel mogelijk leveranciers worden met de extra subsidie gesteund. Met donaties die het festival ontving werd het kernteam van het festival overeind gehouden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12