ADE17: Objekt stelt de technische perfectie boven euforie

Fjaak vlamt het gras voor de voeten van DJ Stingray weg in RADION

‘Wat een tovenaar!,’ roept een opgeschoten gast vooraan tegen zijn vriend, terwijl hij in de kleine zaal van Radion op de vingers kijkt bij Objekt. Maar eigenlijk is de benadering van de Brit-in-Berlijn het tegenovergestelde van magisch. Hij is supertechnisch en draait met een wiskundige precisie. Objekt weet exact hoe hij z’n EQ en filter moet zetten om dat ene geluidje te isoleren, en mixt een break van twee seconden gerust slechts tweemaal in, om pas minuten later de hele track te draaien. 

Hij draait vanavond veel Nederlandse platen: een dubby houseplaat van A Made Up Sound tot de satanische electro van Rude 66. Zijn tempowisselingen zijn niet zo radicaal als anders, maar het blijft razend knap hoe hij zulke weirde platen zo logisch in elkaar weet te steken. Serieus: er zijn weinig dj’s die zozeer technische perfectie benaderen. Tegelijkertijd grijpt hij het publiek er niet mee, pas met de maffe houseplaten van zijn laatste kwartiertje ontstaat de collectieve euforie. Goed, misschien gaat het Objekt eerder om het uitdagen van zichzelf dan het nastreven van euforie.

Sowieso is deze avond in Radion niet zo heel gezellig: even eerder draaide Inga Mauer al ronkende techno (niet zo uitmuntend als op Dekmantel, maar wel een hele mooie beatloze plaat van Varg). De experimentele techno-grootheid Ellen Allien presenteerde ondertussen in de grote zaal haar nieuwe album – met ook veel flarden IDM – waarna zijzelf met haar vuist in de lucht stond te zwaaien bij de loeiharde liveset van Fjaak, drie piepjonge gastjes die gebogen over bergen apparatuur ieder op net een ander ritme lijken te dansen. Iets te veel van-dik-hout-zaagt-men-planken, maar ze steken er de grote zaal mee in de fik. Dat lukt helaas DJ Stingray niet meer, de man die zijn bivakmuts en artiestennaam kreeg van Drexciya en daar z’n set ook mee opent. Zijn stoffige acid en galmende electro met gemene robotstemmen is heel cool, maar de impact mist na het geram van Fjaak. Het is al zes ’s ochtends, er zijn nog drie nachten te gaan, dan maar huiswaarts!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12