De School stopt in januari 2024 definitief

Amsterdamse nachtclub had altijd al een tijdelijk karakter

De Amsterdamse nachtclub De School sluit in januari 2024 voorgoed de deuren. Dat maakte de toonaangevende club vandaag bekend via Instagram. In januari 2016 opende de club, de spirituele opvolger van Trouw, een tent met een internationale allure zoals eigenlijk geen enkele Nederlandse club dat in die tijd had. De School, gehuisvest in een oud LTS-gebouw in Nieuw-West, mikte meteen al op een meer underground programmering dan Trouw in het laatste jaar voor sluiting deed, maar het bleek een waardige opvolger die de thuisbasis werd voor dj’s als Job Jobse, Elias Mazian, Carista en Oceanic. Het had altijd al een tijdelijk karakter: de club zou eigenlijk maar 5 jaar open blijven.

In juli 2020 werd, middenin de lockdowns, de stekker al voortijdig uit de club getrokken. De officiële reden: financiële zorgen door de coronacrisis. Maar ondertussen was De School het middenpunt in een vurige discussie over racisme en diversiteit in het nachtleven, en zo keerden vele vaste clubgangers zich tegen de organisatie.

Twee jaar later, in juli 2022, maakte de club een comeback bekend. Een groot gedeelte van de oude crew was ontslagen of vertrokken, en de kritiek van twee jaar eerder bleek reden om een grotendeels nieuw creatief team aan te nemen. De programmering schoof zo nog verder op richting allerlei niches, en veel van de dj’s die voorheen tot het meubilair hoorden, kwamen niet meer terug op de line-ups. Daarmee is De School 2.0 voor veel mensen al een wezenlijk andere club dan De School die in 2016 opende. Ook in juli vorig jaar was al bij de heropening bekend dat De School maar tot januari 2024 zou blijven bestaan, maar toch komt het nieuws op Instagram nu voor veel mensen als een schok. 

Kijk hier de dj-set die Elias Mazian in de tuin van De School gaf (best bijzonder, aangezien er in de club niet gefilmd mag worden!) en kijk hier de documentaire die 3voor12 maakte over Trouw.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12