Opvolger Trouw heet De School en opent op 3 januari: de plannen Opvolger Trouw heet De School en opent op 3 januari: de plannen

Nieuwe club laat precies een jaar op zich wachten

, Atze de Vrieze

Opvolger Trouw heet De School en opent op 3 januari: de plannen

Nieuwe club laat precies een jaar op zich wachten

Atze de Vrieze ,

De verwachtingen waren al hooggespannen, maar dat zijn ze nu nog een beetje meer: exact een jaar nadat club Trouw aan de Wibautstraat in Amsterdam sloot, opent de opvolger aan de andere kant van de stad, op de Jan van Breemenstraat. De School neemt vanaf 3 januari 2016 zijn intrek in - hoe kan het ook anders - een oud schoolgebouw bij het Rembrandtpark. Ook is bekend dat Subbacultcha in de zaal concerten gaat programmeren. De School heeft een vergunning voor vijf jaar.

De afgelopen maanden - eigenlijk al sinds de sluiting van Trouw - gonsde het al van de geruchten. Er zou daadwerkelijk een nieuwe club komen van het team achter 11 en Trouw. De naam lekte al: De School. Omdat de organisatie nog middenin de aanvraag van allerlei vergunningen zat, wilde het nog nergens concreet op ingaan, behalve dan dat duidelijk werd dat daadwerkelijk een plan gesmeed werd. Dat plan is nu definitief naar buiten: De School wordt een multifunctioneel pand dat zeven dagen per week open gaat. Naast de club/concertzaal komt er ook een cafe en een restaurant, kantoren en een sportclub in de oude gymzaal.

Fietsenhok
Dan die club: die krijgt een capaciteit van 500 mensen en zit in het oude fietsenhok van de school. De dj zal er tussen het publiek optreden, en de belichting zal verzorgd worden door lichtkunstenaars Children Of The Light. Programmeur wordt Luc Mastenbroek, een vast gezicht in de Amsterdamse scene en ook lid van The Love Triangle, met Elias Mazian en Job Jobse. Over het idee achter de club zegt Mastenbroek: “We hebben ervoor gekozen niet samen te werken met externe promotors, om zo dj’s de ruimte te geven hun eigen avonden in te vullen met artiesten waarmee zij een goede band hebben. Onder het dak van De School bouwen de dj’s en het publiek zo samen de club op.” De sterke focus op lokale dj’s en lange sets past bij de ambitie om op termijn ‘de 24-uurs-vergunning ten volle te benutten’.
 
Bij het restaurant komt ook een terras, en de school kent een binnentuin, die ook voor bezoekers van de club toegankelijk is. Dit moet ‘het groene hart’ van De School vormen. Subbacultcha zal zijn concerten hosten in het oude technieklokaal van de school, een ruimte die ongeveer 200 mensen kan herbergen. Eerder was al bekend dat ook het kantoor van Subbacultcha naar de Jan van Breemenstraat zal verhuizen. Eigenaren van de club zijn Ernst Mertens en Jochem Doornbusch. Olaf Boswijk, de grote man achter Trouw, is als mede-eigenaar nog wel bij het project betrokken, maar niet in een bestuurlijke rol. De rol van creatief directeur is voor Kyara van Loenen, de zakelijke leiding is in handen van Sarah de Jonge.
Geen timetable
Volgens Luc Mastenbroek gaat De School niet met een vast team van resident dj’s werken: “We willen voor nu graag een open karakter houden. We willen de komende tijd samen met de dj’s en het publiek iets moois opbouwen, dus het voelt vreemd om alles al vast te leggen. Wel hebben we het geluk dat er op dit moment veel goede dj's in Nederland zijn, ik kan geen betere plek bedenken om programmeur te zijn. Deze dj's zullen in de eerste maanden de meerderheid in het programma vormen, en zij bepalen over het algemeen met wie ze draaien. In die zin zijn ze wellicht residents: dj's die zich hier thuisvoelen, langskomen wanneer ze willen en met goede ideeën komen. Verder liggen de nachten open: geen timetable, geen eindtijd, geen benauwend concept, geen krappe line-up.”
 
Mastenbroek vervolgt: “De School heeft, in ieder geval bij de start, één dansvloer, voor een paar honderd mensen. Een plek gemaakt om te dansen: een bubbel van goed geluid waar niets in de weg staat. Daarnaast kent het pand nog vele anderen hoeken en gaten om in rond te dwalen - maar dat is voor later. Natuurlijk gaan de clubnachten, zeker de eerste maanden, niet eeuwig door. Soms stopt de dj om vijf uur, soms om tien. Dat ligt er maar aan. Onze eerste clubnacht is op een zondag, met drie heel goede dj's die op een bepaalde manier staan voor hetgeen wij voor ogen hebben.”

In de openingsweken draaien o.a. Barnt & Cinnaman, Resom & Makam, Discodromo & Job Jobse en Dekmantel Soundsystem in de club. zZz en traumahelikopter zijn de eerste bands op de planken. Het is nog niet duidelijk of het restaurant kaasbroodjes verkoopt.

Programma:
 
Zo 03
club | Opening Night 
Vr 08
concert | ZZZ + Traumahelikopter 
Vr 08
club | Barnt + Cinnaman 
Za 09
club | Resom + Makam 
Vr 15
club | Christian S + Sano + Oceanic 
Za 16
concert | Jimmy Whispers + Yung 
Za 16
club | Dekmantel Soundsystem 
Vr 22
club | Discodromo + Job Jobse
Za 23
club | Etapp Kyle + Jasper Wolff & Maarten Mittendorff 
Vr 29
club | Borusiade + Young Marco + Interstellar Funk 
Za 30
club | DJ Sotofett + Gilb'R
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12