DTRH18: Hannah Williams is meer dan een strot

Britse soulzangeres en haar Affirmations winnen zieltjes op de zaterdagmiddag

'We spelen in het paradijs!,' roept Hannah Williams uitgelaten. En gelijk heeft ze: het festivalterrein van Down The Rabbit Hole ligt er dit jaar mooier bij dan ooit, met als kroonjuweel de nieuwe Hotot in de open lucht en het meer als achtergrond. Het is aan soulzangeres Williams en haar acht man sterke band The Affirmations om dat nieuwe hoofdpodium op zaterdagmiddag te openen. Gekleed in regenboogkleuren, met neuspiercing en knalblauw haar: doorsnee is Williams allerminst. En ja, dan is er nog die stem.

Er zijn zat vocalisten die volledig leunen op een stalen strot, en verder een oerdegelijke en daarom doodsaaie show neerzetten. Dat zijn zangers en zangeressen waarvan je naderhand 'goh, knap hè?' zegt, om ze vervolgens meteen weer te vergeten. Of waar je de cd van koopt die je daarna nooit meer opzet, tot je hem aan je schoonmoeder geeft wanneer je haar verjaardag bent vergeten. Maar god behoede je als je Hannah Williams ooit over een kam scheert met dergelijke 'Wat een strot!'-acts. Een strot ja, dat heeft ze, met scheurende hoogtes en donkere dalen. Maar wat haar in de buitencategorie plaatst is moeilijker te definiëren: een vrachtlading charisma, een piekfijn gevoel voor de emotie die ze met haar liedjes wil overbrengen, een ontegenzeggelijke kracht. Volgens mij noemen we dat 'soul'.

Het is geen makkelijke positie, zo met de festivaldag nog in opstartmodus, de zon op z'n hoogst en de verleidelijke verkoeling van het meer zo dichtbij. Maar de magnetische zangeres weet met haar klassieke, stevige zestiger jaren-soul het veld toch halfvol te lokken. En denk maar niet dat deze mensen Hannah Williams snel zullen vergeten.

HET MOMENT:
Hoewel The Affirmations verdienstelijk spelen, kunnen ze de kracht van hun frontvrouw meestal niet bijbenen. Gelukkig is de spits sterk genoeg om de wedstrijd te dragen. Maar dan weten ze tegen het einde van de set toch te overweldigen: Led Zeppelin-cover (!) 'Dazed & Confused' laten ze beuken als Sly & The Family Stone, rauw, donker en freaky.

Meer #dtrh18 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12