Paceshifters trekt zich het lot van verdwenen kinderen aan

Zwolse band viert 15-jarig jubileum met aanloop naar nieuw album

‘Vijftien jaar, de helft van mijn leven zit ik in deze band.’ Seb Dokman rekent het even voor. Binnenkort vier de Zwolse band een jubileum, met inderdaad dat besef: al voor zijn volwassenwording zong hij de rauwe gitaarliedjes. Dat betekent concreet dat de nieuwste Paceshifters nauwelijks nog lijkt op de eerste. Dokman is rond de dertig en net vader, en dat brengt andere verhalen met zich mee. Zo gaat het nieuwe liedje ‘Runaway Child’ over kinderen die honderd jaar geleden in Canada verdwenen en later teruggevonden werden in een massagraf. Dat vraagt enige uitleg.

‘De broer van mijn opa trouwde lang geleden met een inheemse vrouw en kreeg drie kinderen met haar. Zij kreeg later nog een relatie met een native American, en ook van hem kreeg ze nog een zoon, Ed. Ed is dus soort van familie. We zijn daar twee keer geweest, waaronder een keer met de band, en dan vertelde hij vol passie over de natuur, over jagen, over dingen die hij met zijn handen maakt. Echt zo vet.’ Half-achter-oom Ed bracht de broers Dokman dus in contact met zijn inheemse cultuur, die er in Canada lange tijd met harde hand uitgeslagen werd. En zo horen we Ed zingen en trommel spelen op het intro van een lied over een buitengewoon pijnlijke geschiedenis.

‘In 2021 werd weer een massagraf gevonden bij een van de heropvoedingshuizen die Canada in die tijd rijk was, zo las ik in onze familie-app. Ik ben toen alles over dat onderwerp gaan lezen en bekijken wat los en vast zat. Het zijn vreselijke verhalen. Veel familieleden kregen destijds te horen dat hun kind weggelopen was, terwijl het in werkelijkheid vermoord was. Het liedje begint: ‘Don’t go near the orchard to pick your apples.’ De boomgaard was strikt verboden, naar nu blijkt omdat andere kinderen daar begraven werden.’

De nieuwe song is in eerste instantie uit als 7 inch, later onderdeel van een EP genaamd Where The Rivers Meet en nog later wellicht van een album, waar de band momenteel aan werkt. Het verschijnt bij Excelsior Recordings. 29 december viert Paceshifters in Paradiso Noord zijn 15-jarig bestaan.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12