ADE18 Felabration: ‘Fuck de fascisten!’

Afrobeat-festival krijgt de politieke lading die het verdient

‘Facismo NO, Saudade YES!’ Zojuist heeft de bandleider van het negenkoppige Braziliaanse gezelschap Bixiga 70 een vlammend betoog gehouden tegen de dreiging van extreemrechts in zijn land. Na de politiek getinte moord op een capoeira-danser en de aanstaande verkiezingen staat alles op scherp in het immense land.

Het muzikale protest past perfect in de mal van Felabration, een al jaren bestaand mini-festival waarin de erfenis van de Nigeriaanse afrobeat-uitvinder Fela Kuti wordt geëerd. Daarbij wordt ook over de Afrikaanse landsgrenzen gekeken. Zo is ons eigen Jungle By Night er kind aan huis en staat er vanavond ook Braziliaans koperwerk op het podium.

Toch gaat de meeste aandacht uit naar drie bejaarde Ghanezen, die na 40 jaar afwezigheid weer als Basa Basa Experience op het podium klauteren. Nog ietwat onwennig, want ze staan pas sinds een week weer in de oefenruimte. Hun album Together We Win wordt beschouwd als de heilige graal van Afrikaanse disco en is onlangs door een Nederlands platenlabel heruitgebracht. Het optreden rammelt aan alle kanten (‘welke van de twee blokfluiten was het nou?’) maar tegelijkertijd is dat de grote charme. Zodra de vierkwarts van ‘Africa Soul Power’ de ruimte vult, heeft Basa Basa de volle zaal gewonnen.

Grootste verrassing van de avond is het Oegandese Nihiloxica. Vier jonge pikzwarte percussionisten die met koeienhuid bespannen trommels te lijf gaan terwijl twee Europese knapen voor een dreigend elektronisch afdakje en wat drums zorgen. Het resultaat klinkt intens en hypnotiserend tegelijk. Alsof het gevreesde Verzetsleger van de Heer ieder moment weer uit de bosjes kan opduiken en alleen met vurige percussie verjaagd kan worden.

Na middernacht druppelen er nog steeds mensen binnen en begint het tweede deel van Felabration, waar door de wol geverfde dj’s als KC da Funkaholic en Rich Medina hun platenkoffers open klikken. Toch voelt het vanavond amper als een ADE-feest en lijkt Felabration zijn eigen warme universum te hebben geschapen. Met deze formule kunnen ze nog jaren vooruit.

Meer ADE18 vind je in ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12