DTRH17: Soulwax op oorlogspad is dé festivalact van de zomer

Dewaele broers in hun meest indrukwekkende vorm

Is het te vroeg om Soulwax de festivalact van 2017 te noemen? De Dewaele broers hebben enorm veel gedaan, maar de vorm die ze zichzelf nu hebben aangemeten is hun meest indrukwekkende. Voor het tweede weekend achtereen draaien ze er een complete tent mee gek.

'Een dom idee': wat als we na tien jaar Soulwax weer uit de kast trekken, maar dan met drie drummers en drie mengpanelen?' Een week later waren ze de apparatuur aan het kopen. Zo moet dat met domme ideeën: meteen uitvoeren zodat je niet terug kan.

Minstens zo dom om vanavond bij Soulwax binnen te lopen, terwijl je snel verder wil. Dat gaat namelijk niet. Allereerst ziet het er belachelijk goed uit. Drie drummers omringd met witte geluidsdempende wanden zodat ze optimaal klinken. De broers met hun mengpanelen en een godsvermogen aan synthesizers in het midden, elkaar aankijkend. En dan op de rand van het podium de hoofdvormige microfoon die ook de albumhoes siert, en een enorme replica die ver boven alles uitsteekt. Met een beetje fantasie had het een poster van Metropolis kunnen zijn.

Maar het allerbelangrijkste is hoe het klinkt: oorlog. Alles is met elkaar in duel. Ritmes die in elkaar grijpen, elkaar dubbelen, drie dubbelen: zo genadeloos hard en droog dat je het overal voelt. Je kan nauwelijks spreken van drumsolo’s als voor de zoveelste keer alleen de drummers razen. Letterlijk: Victoria Smith  schreeuwt het geregeld uit achter haar drums. Het is alsof zij af en toe toestaan dat flarden van nieuw materiaal of compleet ontsporende versies van hits als 'E Talking' mogen klinken. Het is vandaag danwel iets minder uitzinnig dan op Best Kept Secret, maar Soulwax bewijst wel weer dat het deze zomer dé naam is die je moet zien.  

HET MOMENT:
Één nummer kiezen uit een show die nonstop doordendert is onmogelijk. Maar het beste moment is als in 'E Talking' opeens de stoomtrein uit Telex' klassieker 'Moscow Discow' klinkt. De ene Belgische meesters knipogen naar de andere Belgische meesters. 

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12