Hiphop- en urbanfestival Vestiville op het laatste moment afgelast

Fraudedienst ABN Amro doet onderzoek naar mogelijk valse betalingsbewijzen

De nachtmerrie van iedere festivalganger: duizenden bezoekers van het in België gehouden hiphop- en urbanfestival Vestiville kregen vandaag op het terrein, dat al anderhalf uur te laat geopend werd, te horen dat het festival is afgelast. In de maanden vooraf rommelde het al, maar dat het zo slecht zou aflopen zal niemand verwacht hebben.

Headliner A$AP Rocky cancelde vandaag zijn show op het festival vanwege "zorgen over de infrastructuur en de veiligheid", kort daarop werd het gehele festival afgeblazen. De Lommelse burgemeester Bob Nijs geeft geen toestemming voor het plaatsvinden van het evenement: 'Na overleg met de veiligheidsdiensten en de veiligheidsagent van de Amerikaanse rapper A$AP Rocky werd beslist dat de veiligheid van de artiest en van het publiek niet gegarandeerd kan worden.' Zo zouden zowel de politie als de brandweer negatief advies hebben gegeven.

Bovendien wordt er nu onderzoek gedaan naar fraudulente betalingen van de kant van het festival, heeft ABN Amro vandaag bevestigd. De organisatie zou bewerkte screenshots van betalingen naar leveranciers hebben gestuurd om aan te geven dat ze betalingen hebben uitgevoerd. Het zou daarbij om honderdduizenden euro’s gaan.

Ook doorstond het terrein de veiligheidskeuring gisteren niet en is er de hele nacht aan het terrein gesleuteld. Dat kon open gaan onder de voorwaarden dat een aantal stages werden gesloten, de VIP sectie werd verkleind en het reuzenrad dicht zou blijven. Daarnaast heersten er twijfels over de aanwezigheid van enkele artiesten. Cardi B, die ook op de festivalposter stond, zou bijvoorbeeld nu in de Bahama's op tour zijn.

‘Het productieteam en de leveranciers hebben alles gegeven om Vestiville mogelijk te maken,’ meldt de festivalorganisatie via Twitter. ‘Het kampeerterrein zal toegankelijk blijven en er zal een officiële uitgang worden gefaciliteerd in overleg met de gemeente.’ 

En zo kon Vestiville de protserige belofte niet waarmaken. Het stond nog zo mooi op de festivalsite aangegeven: ‘Welkom bij Vestiville, de toegangspoort tot een Urban oase van muziek, kunst en verwondering. Vestiville is een morele wet. Het is de essentie van orde en leidt naar alles wat goed, rechtvaardig en mooi is, waarvan het de onzichtbare, maar niettemin verbindende, hartstochtelijke en de eeuwige vorm is.’

Vanaf het begin al waren er twijfels (zie muziekpodcast De Machine), onder meer door slechte verhalen over het verleden van de organisatie. Vestiville wordt gehost door een Nederlandse partij, die eerder in Nederland een aantal jaren Vestival organiseerde. 3voor12 onderzocht destijds dat achter het evenement een bedrijf schuil ging dat ook events in Zuid-Amerika, Dubai en zelfs de Zuidpool georganiseerd had. Het bedrijf liet in Nederland talloze verhalen van niet-betaalde leveranciers achter, en ook in Belgie schreven de media volop over de betrouwbaarheid van het festival. Naar nu blijkt terecht.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12