Album van de Week (42): Banji

Utrechtse indie band zoekt genre-randjes op met stampvolle debuutplaat

Drie jaar geleden besloten vier studenten van de Herman Brood Academie – die toen in de bands Palmsy en Radio Eliza speelden – Banji op te richten. Een nieuw project om volledig voor te gaan. Met hun springerige indietrack ‘Listen’ als eerste wapenfeit droop de potentie er meteen vanaf. En op Freshcakes laat Banji zien van meer markten thuis te zijn. Hiphop, funk, indierock, pop: Banji is de ketel waarin een handjevol genres tot een maximalistisch, vrolijk kookpunt wordt gebracht. 

Maar Freshcakes, wat zijn dat nou weer? Zoek het woord op in de Urban Dictionary en je vindt meerdere opties. Een lugubere, een grappige (iets met babypoeder, zoek maar op) en de betekenis die hoogstwaarschijnlijk slaat op de deze plaat: ‘To be fresh asf to the point that you’re so fresh you’re dirty. Freshcakes is to be swagalicious’. Passend.

De plaat begint met funky hiphop beats, zó ver naast de tel dat je dwangmatig je nek hard van voor naar achter beweegt met een gezicht alsof er een verse hondendrol in de kamer ligt. Naarmate het album vordert klinkt Banji steeds meer als een indie-act, met het upbeat ‘TalkieWalkie’ en zelfs een punky uitschieter in de vorm van ‘Chatterbox’. Liedjesschrijver Morris Brandt rap-zingt over te laat wakker worden met een slechte adem, ruzies in restaurants, cornflakes, allerlei op zichzelf banale onderwerpen die samen een coherente vibe schetsen over de kleine en grote frustraties van het volwassen worden. 

De productie – die de band zelf verzorgt – is gelaagd tot op het randje van dichtgeplamuurd. Ze weten enorm veel melodische lijnen en vervormende effecten door elkaar, met elkaar te laten werken. De tracks verslappen op die manier nooit hun grip: je weet nooit wat er de volgende maat precies gaat gebeuren. Dat terwijl de grote meezing-refreinen en catchy hooks juist voor houvast zorgen. Het vermoeit niet en het verveelt niet: het is een dunne lijn die de jonge popmuzikanten weten te bewandelen. Dat smaakt naar nu al naar meer. Goed nieuws, dus, dat er al dertig tracks klaarliggen voor album nummer twee.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12