Amsterdamse club De School sluit de deur voorgoed

Financiële zorgen door coronacrisis te groot om nog open te gaan

De Amsterdamse club De School gaat na de coronalockdown niet meer open. Dat heeft eigenaar Jochem Wertheimer zojuist bekend gemaakt in een statement. De afgelopen weken was de club bezig een nieuw team en een plan voor de toekomst te maken, maar die ambities zijn nu achterhaald door de financiële realiteit, aldus de verklaring. 

'Eind vorige week bereikten ons nieuwe rapportages, de eerste die de nieuwe situatie laten zien sinds we gedwongen dicht zijn gegaan in maart. Helaas is de situatie een stuk slechter dan we verwachtten. Het komt erop neer dat de schulden zich ophopen, niet alleen door personeelskosten, maar ook door andere oplopende kosten. We nemen deze moeilijke beslissing nu, om een totaal failliet van ons bedrijf Post CS (11, Trouw) te voorkomen.'

'Sinds de sluiting van de club in maart hebben we alles gedaan om personeel aan het werk te houden en ze te betalen. We waren ambitieus en hoopvol over de toekomst. Maar de toename in het aantal COVID-19 gevallen en het gebrek aan perspectief heeft ons gedwongen om alle contracten op te zeggen, waardoor de club zal ophouden te bestaan. De bar, het terras en het restaurant zullen open blijven.'

In het statement word niet verwezen naar het andere zware weer waar de club in belandde. Midden in de lockdown kreeg De School te maken met felle kritiek van een deel van de achterban, die claimde dat de club (en dan met name het personeel op kantoor) te wit was en zijn eigen ambitie een inclusieve safe space te zijn niet waarmaakte. 

De School was een van de meest vooruitstrevende en veelbesproken club in het Amsterdamse nachtleven. De locatie in Amsterdam West droeg een traditie van tijdelijke clubs mee die begon met club 11 en voortgezet werd in Trouw op de Wibautstraat. De club stond bekend om zijn progressieve programma en was een thuis voor resident dj's als Job Jobse, Elias Mazian, Carista en Oceanic. Tijdens de afgelopen edities van ADE maakte de club bovendien naam met een ongeëvenaarde weekender, waarvoor de club drie dagen lang non-stop geopend was.

De club zou dit jaar eigenlijk zijn laatste jaar kennen, net zoals 11 en Trouw bewust maar een beperkte levensduur hadden. Eerder werd nog aangekondigd dat de verloren tijd door de corona-sluiting na opheffing van de maatregelen ingehaald zou worden. Zover zal het dus nu niet meer komen.

Kijk hier de allerlaatste set van Elias Mazian in De School, met United We Stream. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12