DTRH17: Nicolas Jaar is de koning van de dynamiek, en van de nacht

De lompste set, met meer verstilling dan de gemiddelde singer-songwriter

Boos gefluit, een meisje dat schreeuwt 'twee woorden zeven letters!', iemand die bier gaat halen omdat dit 'verdomme toch geen techno is'. Nicolas Jaar lijkt bij zijn opening de verkeerde man op de verkeerde plek. Eindeloos gereutel uit de speakers, geen kick en een pikkedonker podium, waar alleen een meterslange  knipperende led-balk tergend langzaam op en neer schuift. Nee, als je denkt ‘echte techno’ te krijgen is het helemaal kut. Als je je verwachtingen aan de kant zet, krijg je een van de allerspannendste nachtheadliners die er is.

Nicolas Jaar is geen pleaser. Neem zijn laatste album. Helemaal gevuld met details, maar als je het niet weet mis je alles. Verwijzingen naar de historische No-campagne in Chili, zijn vaderland, naar die scholier die een klok knutselde en als terrorist bestempeld werd. Zelfs Angela Merkel komt langs. Pak anders de Album van de Week recensie erbij.

Boven alles is Nicolas Jaar de koning van de dynamiek. Zelfs in wat zijn allerlompste set ooit in Nederland lijkt. Na tien minuten gereutel gooit hij er een kick in die bijna niet meer weggaat. Maar als hij hem wegdraait, krijgt hij het voor elkaar om het een-na-grootste podium te laten dansen op het geluid van rinkelende glasscherven en maakt hij iedereen bij wie de pil net inklapt gek met de meest paniekerige basklarinet–solo (gewoon live gespeeld) ooit. De prachtige lichtshow van het Amsterdamse Children of the Light, die eerder al het licht deden voor Howling en Trouw, maakt het af. Moderat was gisteren dan wel de perfecte brug naar de nacht, Nicolas Jaar trekt je dieper de nacht in dan je op een festival als dit zou verwachten.

HET MOMENT:
Die gierende solo is veelzeggend voor hoe Nicolas Jaar werkt. Hij zou zo’n solo van een bandje kunnen halen, maar hij speelt hem liever zelf in. Net als dat ie die ogenschijnlijke loop uit Space is Only Noise – namelijk de titel die alsmaar herhaald wordt - het hele nummer door live zingt.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12