Kanye West gaat samenwerken met Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout

Controversiële alleskunner bracht deze week bezoek aan Rotterdams atelier

Niemand minder dan Kanye West was deze week in Nederland. En niet om langs te gaan bij House of Talent. Nee, de Amerikaanse rapper, ontwerper, producer en politicus in spe bracht dinsdag een bezoek aan het atelier van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, aan de Rotterdamse Kleiweg. Van Lieshout heeft bekendgemaakt dat de twee de komende tijd op verschillende vlakken samenwerken. 

De 55-jarige Van Lieshout, die in 2006 al te gast was in Zomergasten en in februari nog door Hanneke Groenteman geïnterviewd werd in Nooit Meer Slapen, is een kunstenaar uit het Brabantse Ravenstein die met zijn sculpturen wereldfaam vergaarde. Net als zijn nieuwe partner in crime houdt hij ervan voor verwarring en controverse te zorgen: Van Lieshouts Domestikator, een rood gebouw dat eruitziet als een koppel dat seks heeft 'op z'n hondjes', werd vorig jaar nog geweerd van een buitententoonstelling van het Louvre. Momenteel staat het op de NDSM-werf, waar het dit jaar door DGTL gebruikt werd als deel van het festivalterrein.

Een ander werk van de Nederlander, Funky Bones, speelde enkele jaren geleden een belangrijke rol in de populaire young adultfilm The Fault in Our Stars, die zich deels in Amsterdam afspeelt. Zijn meest controversiële werk is waarschijnlijk Slave City, een dystopische installatie waarmee Van Lieshout al jaren nadenkt over een wereld waarin 200.000 slaven zo effectief mogelijk gebruikt worden. 

Aan het NRC vertelde Van Lieshout vandaag dat West een van zijn werken vond in een kunstboek en besloot contact op te nemen. Deze week kwam het dus tot een echte kennismaking, een vervolgafspraak is al gemaakt. Het is nog niet bekend wat de samenwerking precies gaat inhouden, al heeft de Nederlander wel duidelijk gemaakt dat-ie niet zelf achter de mic zal kruipen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12