ADE19: Geweldig struikelen bij Ilian Tape

Label uit München trakteert in Paradiso bovenzaal op spannende muzikale snoepjes

Ilian Tape is niet Brits, zeg je? Nee, echt niet? Wie op de bonnefooi donderdagavond gaat dansen in de bovenzaal van Paradiso, zal zich even achter de oren krabben. Luister maar eens wat voor dansvloerbommetjes Skee Mask, Zenker Brothers en hun minder bekende labelgenoten Stenny en Konrad Wehrmeister afvuren op de zaal. Breakbeat, garage, UK funky, en vooral heel veel vroege dubstep (van ver voordat daar bro’s mee gemoeid waren), je zou zweren dat die vijf gasten uit de UK moeten komen. Het klinkt een beetje zoals Pearson Sound, Ben UFO en de Hessle Audio-kliek in hun begindagen.

Ilian Tape dus, een veelbelovend label uit München dat al een dik decennium bestaat en sinds een jaar echt begint te vliegen. Dat komt vooral door Skee Masks magistrale plaat Compro, een klassieker in de dop die ambient techno met abstracte flarden jungle verweeft. Het is zo’n album dat zelfs de grootste dansvloerhater nog de oren doet spitsen, zoals de beste WARP-releases dat ook al deden. Vorig jaar stond–ie al eens in De School, dit jaar sloot hij samen met de gebroeders Zenker de UFO II-tent op Dekmantel af. Vanavond laten ze in een b2b2b2b2b horen een hele verfrissende blik te hebben op genres die een paar jaar geleden gedateerd hadden geklonken, maar nu weer aan een opleving toe zijn. Die wobbelende bas constant! Die hinkstapstruikeldrums!

Toch duurt het verdomd lang voordat dit een leuke avond wil worden. De deuren gaan om 22.00 open, tot 01.00 is het publiek een suf allegaartje. Je pikt de toeristen er zo uit, oude gasten die op TripAdvisor lazen dat je donderdagavond altijd leuk kunt dansen in Paradiso (maar nu opeens met iets moeilijkers dan DJ Arnold geconfronteerd worden). Maar in een halfuur tijd switcht de sfeer compleet. Opeens stroomt de zaal vol met hipsters. Rechtsvoor staan Nederlandse dj’s Jasmin, Upsammy en Mad Miran keihard mee te dansen, en die verdwaalde toeristen besluiten toch maar in de grote zaal te gaan kijken.

Wordt er effe rechtdoorzee-techno gedraaid, dan zie je iedereen afhaken: we komen hier voor een spannender geluid! Geen zorgen, zeker het laatste uur trakteert het vijftal non-stop op verrassende muzikale snoepjes: van verknipte baile funk tot 20 procent te snel gedraaide grime en hedendaagse IDM, van een terrorplaat met pornosamples tot acid op struikelsnelheid. Dan klinkt een onlangs opgeduikelde Boards of Canada-tune als afsluiter opeens heel logisch.

Ilian Tape donderdag 17 oktober, 22.00 - 04.00 in bovenzaal Paradiso
Gezien: Skee Mask, Zenker Brothers, Stenny en Konrad Wehrmeister
Het hoogtepunt: die ene gestoorde oldschool raveplaat die om 02.45 werd gedraaid (track id plz?)

Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12