3voor12 Zeeland

Lyenn zorgt voor ingetogen doch innemende avond

Any Minute Now in Gebouw-T

Een half jaar later dan gepland staat Lyenn dan toch eindelijk op het podium van Gebouw-T. Fred Lyenn Jacques, bekend van onder andere ‘Dans Dans’, heeft topmuzikanten om zich heen verzameld om zijn eigen oeuvre te laten horen.

Het optreden maakt deel uit van de concertreeks ‘Any Minute Now’. Deze reeks is te vergelijken met een museum, waarbij muziekjournalist Willem Jongeneleen als curator dient. Na zijn introductie betreedt Fred Lyenn Jacques het podium en neemt plaats achter zijn toetsen. De rug naar het publiek toe gekeerd. Het begint rustig maar gelijk meeslepend. De bijna dissonante klanken van ‘Deliverance’ worden ondersteund door fluisterend gezang. Muisstil is het in de zaal. Lyenn probeert het publiek mee te nemen in een geheel eigen wereld aan geluiden en klanken, iets wat tijdens ‘Until We Blend’ goed lukt. Alhoewel het nummer ingetogen is, hangt het publiek aan zijn lippen.

Het nummer ‘Staggering Heights’ is het best te vergelijken met een hart dat steeds sneller gaat kloppen. Alhoewel de meeste woorden fluisterend zijn mond verlaten, wordt het publiek af en toe getrakteerd op een flinke uithaal.

Tijdens het optreden wisselt Lyenn de toetsen af met een gitaar. Tijdens deze wisselingen is er vrijwel geen contact met het publiek, wat ook niet nodig is. Na zes nummers komt er dan toch een licht knikje ter erkenning, dan een voorzichtige zwaai en net voor de toegift geeft verontschuldigt hij zich met de woorden ‘Ik zeg nooit veel tijdens een concert’. Nergens voor nodig, natuurlijk. Het optreden zegt genoeg.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12