Voor de 33e editie staat Stekene, net over de grens in België in het teken van Crammerock. Een mix van nationale helden en internationale acts, aangevuld met een dosis acts uit Nederland. De tweede dag bestaat uit onder andere Pommelien Thijs, PEUK, Johnny Marr en Zara Larsson.

Zonnige temperaturen, goede zin en enthousiaste bezoekers. De basis is gelegd voor de tweede dag van Crammerock. De dag start meteen met winnaars van De Nieuwe lichting, namelijk YesNoMaybe. Rechttoe-rechtaan punkrock en niet meer dan dat. Tof dat deze band een kans krijgt om op zo’n groot podium te staan en wederom een uitverkochte festivaldag te mogen openen. Ook een oud-winnaar van De Nieuwe Lichting is Kids With Buns. Zij stonden hier twee jaar geleden ook, en sindsdien pakken de dames flink door. Eind vorig jaar kwam hun album uit, betoverde ons vorige zomer op Weitjerock en gaat het de band nu voor de wind. Gelaagd opgebouwde liedjes, aangevuld met teksten die verder gaan dan een liefdesleven. Kids With Buns weet menig bezoeker van Crammerock te raken. Heel mooi!

Het beste optreden van de dag staat al vroeg op het programma; Pommelien Thijs! Deze goedlachse 23 jarige zangeres mag zich tegenwoordig grand dame van de Belpop noemen. Publiek zingt letterlijk elk liedje woord voor woord mee en springt op en neer, alsof er een kleine aardbeving aan de gang is op Crammerock. De band speelt strak, maar mist wel Charline D’hoorne met haar backingvocals en gitaarpartijen. Concluderend is dat Pommelien Thijs haar optreden rockt als nooit te voren en kan zich voorbereiden op haar negen shows in de AB, Brussel volgend jaar.

Er is nog meer te beleven op Crammerock; ook op podium West spelen vandaag afwisselend bands en dj’s. Wij zagen The Sha La Lee’s een stevig rock ‘n-roll setje weggeven, wat ze niet onverdienstelijk deden. Ook PEUK doet goede zaken en valt ook op tussen alle andere acts. PEUK ragt door en gaat niemand uit de weg.

James Bay en Only The Poets; twee acts die door de jaren heen diverse hits op hun naam mochten schrijven. ‘Let it Go’ van Bay heeft inmiddels 1,2 miljard streams op Spotify. Only The Poets had vorig jaar wat hits en staan nu dus beide op Crammerock. Beide is het hitjes knallen geblazen, al krijgt James Bay meer mensen mee. Only the Poets moet het vooral hebben van het rijtje fans op de eerste rij.

‘My Number’ en ‘Mountain at My Gates’ van Foals kent iedereen wel, maar zanger Yannis Philippakis staat vanavond met zijn nieuwe project Yannis & The Yaw. De mainstage is inmiddels leeggestroomd, presentatrice Michèle Cuvelier doet nog een poging om mensen terug te halen, maar of dat heeft gewerkt? Yannis & The Yaw is totaal wat anders, komt langzaam op gang en ziet er onwennig uit, ondanks de vele ervaren muzikanten op het podium. Vandaag is hun debuutgig, maar overtuigt niet. Muzikaal is het een mix van jazz, gecombineerd met de ritmes die je bij Foals kan verwachten. Een tof concept en het begin is gemaakt. Een andere bijzondere boeking is van Johnny Marr. Menig bezoeker kent Marr van The Smiths of van zijn vele andere liedjes waaraan hij heeft meegewerkt. Inmiddels heeft hij een cult-status opgebouwd.

Zara Larsson mag Crammerock 2024 afsluiten. Deze Zweedse zangeres is een ster van wereldformaat met menig hits als ‘Never Forget You’, ‘Lush Life’ en ‘Ain’t My Fault’. Wat zien we op de bühne? Een complete showtrap, danseressen, backingvocals, bandleden, visuals, confetti en vuur-effecten. De show draait uiteraard om Larsson zelf en mede door zo’n productie mee te nemen naar Crammerock, is dit écht wel even wat anders dan een willekeurige Belgische of Nederlandse act. Vanaf de eerste minuut gaat het publiek zijn dak, smartphones in de lucht en ook hier zingt men elk liedje woord voor woord mee. Is het niet de uitstraling van de zangeres, dan is het haar muziek en stemgeluid wat het publiek doet overtuigen van haar kunnen. Shows op Werchter en Paaspop zijn net geweest dit seizoen. Bij een volgende show in de Ziggo Dome of Sportpaleis, zijn wij er in ieder geval bij. Fantastisch!

Crammerock kan terugkijken op een mooi weekend vol met Belgische acts, maar ook met een prima afvaardiging van Nederlandse en buitenlandse acts. Daarnaast is podium West een mooie aanvulling, naast de Club waar iedereen zijn/haar dansje kan wagen. Tot volgend jaar op 5 en 6 september 2025!