Voor de 33e editie staat Stekene, net over de grens in België in het teken van Crammerock. Een mix van nationale helden en internationale acts, aangevuld met een dosis acts uit Nederland. Vandaag onder andere op het affiche; Portland, Bazart, STONE en Gossip.

Crammerock heeft net als vorig jaar zijn festivalterrein-indeling behouden met een grote mainstage-tent waarbij aan weerskanten een podium staat. Verderop het terrein is nog de Club, waar we voornamelijk dj-acts terugvinden, maar vandaag ook Sophie Straat, Prins S en de Geit en Andromedik. Daarnaast is stage West ongedoopt in een podium waar bands en dj’s elkaar afwisselen.

Antwerpse formatie Meltheads mag het festival openen. Het is knap hoe zo’n act, die nog maar zes jaar bestaan, je als bezoeker meteen meenemen in hun belevingswereld. Twee jaar geleden stond Meltheads nog bij ons in Kaffee ’t Hof (Middelburg) en gaat als een speer de grotere festivals af. Belgische punkrockers tot de max. En geef ze eens ongelijk?  Een goed begin van de dag. Zanger Berre is van een ander kaliber én andere generatie. Als rising star schiet zijn bekendheid omhoog door TikTok en heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Berre krijgt voornamelijk het jonge publiek mee. Heel bijzonder? Nee, dan ben je aan het verkeerde adres, maar we zien deze zanger graag eens over een paar jaar terug. Sea Girls staat als eerste Britse band op dit festival geprogrammeerd, een act uit Engeland. Je neemt een mix van The Kooks, Wombats en The 1975 en je hebt het geluid van Sea Girls. Op het podium valt meer te beleven. De gitarist is van goede zin en houdt zich vooral niet in bedwang en beweegt vrolijk over het podium. De rest van de bandleden houden het bescheiden.

Aan de andere kant van het terrein bevindt zich podium West. In de loop der jaren is dit podium omgedoopt tot podium voor dj’s en sinds dit jaar ook bands. Op deze vrijdagmiddag zien wij daar The Rats. Gentse postpunkformatie die van wanten weet. Rechttoe-rechtaan en niet meer dan dat. Voor een podium als deze is dat een prima zet. Op naar meer van dit!

Compleet wat anders is Het Zesde Metaal op de Mainstage. Sfeervol verlicht, muziek die prima past op een zomeravond en het publiek deint zachtjes mee op de muziek. Bij Het Zesde Metaal gaat het niet om het bombastische, maar om het gelaagde en het vertellen van een verhaal. Mooie muziek waar duidelijk het publiek van Crammerock ook van geniet.
Voor een feestje bouwen, daar bel je Glints voor. Deze goedlachse Antwerpse rapper heeft het juiste pakket bij elkaar verzameld. Een blazerstrio, aangevuld met een puike dj-set, openen de show. Het is een uur lang compleet uit je plaat gaan. Glints gaat ervoor, krijgt tussendoor assistentie van een zangeres en maakt het geheel compleet. Glints teert nog op zijn eerste album, wat drie jaar geleden uitkwam. Op naar nieuw werk, waarmee ze het Nederlandse publiek ook meekrijgen! Heel vet om eens mee te maken. België is in ieder geval overtuigt. Portland heeft zich in de loop der jaren opnieuw uitgevonden. Door omstandigheden heeft hij donkere tijden gekend en wist daaruit te komen. Daarnaast verliet frontvrouw Sarah Pepels de band. Gelukkig vond met in Nina Kortekaas (Noa Lee) een ad interim, al noemt ze dat zichzelf. Muziek is mooi en rustig, met her en der een uitspatting.

De band STONE uit het Britse Liverpool is aan zet. Rocknummers waar je u tegen zegt, maar de show blijft oppervlakkig. Waar je juist verwacht dat er spanning en sensatie te beleven valt, dan kom je hier van een koude kermis thuis.  Black Box Revelation gaat op dezelfde voet verder, maar dan een tandje harder.

Een festival headlinen is een kunst opzich. Aan de Amerikaanse formatie Gossip de taak om deze te vervullen, naast Bazart en Joost Klein. Gossip maakte faam in de Zeroes door wereldhit ‘Heavy Cross’ en ’Standing in the Way of Control’. Het is een bijzondere aangelegenheid dat zo’n groep van formaat naar Stekene afreist, maar anderzijds is het vergaande glorie. Aan het enthousiasme van zangeres Bett Ditto ligt het in ieder geval niet.
Belgium finest is voor het laatst bewaard; Bazart! Wat is dit een straffe band! Bazart heeft in de loop der jaren enorm succes geboekt in hun thuisland en ook in Nederland voet aan wal gezet, mede door samenwerkingen met Pommelien Thijs en Eefje de Visser. Voor nu lijkt het een greatest hits show wat bezoekers van Crammerock voorgeschoteld krijgen. Een aangenaam weerzien.
Voor veelal jonge bezoekers sluit Joost Klein het festival af. Gegarandeerd lesje ‘Europapa’ meeblèren tot de max en daar voorbij.