Hoe breng je je eerste single uit? Dat doe je in je eigen ‘home town’ Kapelle, bedachten de leden van psychedelische prognoiseband Grote Geelstaart. Dus is het een gezellig geroezemoes in dorpshuis De Vroone, deze vrijdagavond. Er is een hoekje met ‘merch’- allemaal even mooi vormgegeven, van tas met tekst tot zelfs aanstekers.

In de kleine zaal begint het voorprogramma: Seb (Sassenburg), zanger, gitarist en toetsenist bij MEN, krijgt hier vanavond de ruimte voor zijn eerste solo optreden. “We vinden het belangrijk ook anderen aan podium te kunnen bieden,” legt toetsenist Danny Rottier uit, “zoals vorig jaar met ons eigen festival 'Verse Visrock,' ook hier in De Vroone. Wij repeteren hier en twee van de bandleden werken hier: het is een heel fijne plek.” Allerlei bands leren elkaar goed kennen tijdens verschillende bandcontests en dan is er sprake van een wedstrijdelement. Dat is jammer, vinden de leden van Grote Geelstaart. Het geeft zoveel meer energie om náást elkaar te staan.

Seb is er ondertussen klaar voor. Hij is al een jaar bezig met zijn eigen repertoire, naast MEN, maar in je eentje ‘een hele band’ zijn geeft veel verantwoordelijkheden. Melancholieke liedjes, loepzuiver gezongen, brengt hij, met synthesizer, gitaar en backing tracks. “The sea, still as blue as then,” zingt hij, na een aanzwellende intro op toetsen. Liedjes over het verlangen, bijvoorbeeld om ergens te zijn waar je niet bent. Hij schakelt tussen toetsen en gitaar. In ‘Define the truth’ komen er ‘loops’ bij en Sebs prachtige stem betovert het publiek. In ‘Just for one day’- over hoe pijnlijk het is dat de tijd soms even níét stilstaat, slaan de zenuwen even toe, maar die weet hij prima te overwinnen ‘For the times’ met akoestische gitaar dooft prachtig uit en kabbelt nog door terwijl Seb van gitaar wisselt voor het slotnummer “I will,” eindigend in een climax met “I will not hesitate.”

Grote Geelstaart

Grote Geelstaart

Grote Geelstaart

In de grote zaal is ondertussen een catwalkachtig podium opgebouwd: twee drumstellen in het midden. Als een opperstalmeester wacht zanger/gitarist Luuk Bosma het publiek op, omlijst door onheilspellend ronkende tonen. Dan de opening: een monoloog. “In een vergeten schuur, gelegen in een vergeten dorp, gevestigd in een vergeten provincie, pak ik met enige twijfel mijn gitaar, het zou een doodgewone repetitiedag moeten zijn: met z’n vijven in een schimmeldoorweekte schuur vreselijke geluiden samenbrengen..” uitmondend in het nummer ‘3 harige ratten.’ “Ze gaan nooit meer weg, niet weg, nooit meer weg, niet weg, nooit meer niet weg.” Vijf jongemannen, mét stropdassen en jasjes, die helemaal losgaan en psychedelische klanken uitstrooien in een plaatselijk dorpshuis: de vorm en de inhoud wringen heerlijk. Bassist Jeppe Rottier gooit er net zo makkelijk funky loopjes tussendoor. Het publiek, met daaronder veel vrienden en familie, staat in een halve cirkel om het podium en moet nog even loskomen.

Vanavond speelt Grote Geelstaart onder andere alle nummers van hun EP, die komt volgend jaar uit en is al opgenomen. “Een naam hebben we nog niet,” vertelt Luuk Bosma. En dan gaat het weer los, met moordende tempowisselingen, metalachtig gitaarwerk en ‘double double bass’ drumwerk, met Jesper Rottier en Finley Nijsse. “Die twee, als die losgaan!” verheugt het publiek zich al. Toetsenist Danny Rottier vult de dynamiek regelmatig aan met saxofoon, naast een collectie van allerlei andere vervormde geluiden, ook thereminachtig. “Spookrijder” wordt vanavond voor de eerste keer gespeeld, met funky bas en dwingende drums. “Metaal’ heeft weer letterlijk metalinvloeden, met vraag en antwoord van zangers Luuk en Finley, gierend gitaarwerk en drumsalvo’s. Grote Geelstaart toont urgentie en beheersing en de vloer van De Vroone dreunt mee. Toch is er ook weer tijd voor zoet synthesizerwerk en daarna weer spanningsopbouw. Er wordt zelfs gedanst nu. “Barch”- de eerste single- is het slotnummer van dit optreden, met megafoonachtige fragmentarische teksten, stevig gitaarwerk en geluidssamples. Dit is geen optreden, het is een psychedelische trip!      

‘Barch’ is vanaf nu te beluisteren via Spotify. Grote Geelstaart speelt op 4 november als support voor YHWH Nailgun in Rotterdam en staat op 15 december in de finale van Imagine Music Experience in de Botanique in Brussel. 

Grote Geelstaart

Grote Geelstaart

Grote Geelstaart