Het was een feestelijke dag zaterdag voor een ieder die stoner / doom band Mould een warm hart toedraagt. De Zeeuws-Vlamingen presenteerden vol trots hun debuutplaat ‘Pull & Repulsion’. De Pit in Terneuzen liep vol om dit heugelijke moment mee te maken. Samen met supportacts Columbarium en Fire Down Below is het een harde maar zeer fijne avond.

De band waar het vanavond allemaal om draait is natuurlijk MOULD. De vijf muzikanten hebben naar dit moment toegeleefd en willen er alles aan doen om er een top avond van te maken. En dat lukt. De groep is in topvorm. Een vergeten microfoonkabel zorgt voor hilariteit maar haalt bij de muzikanten ook direct de zenuwen weg. De herstart is feilloos. Lekker die nieuwe plaat spelen. Heerlijke stoner, doom, met duistere tonen en lichte momenten. Laat Terneuzen maar horen waar alle uren in de oefenruimte en studio tot geleidt hebben. We mochten vorige week al kennis maken met het nummer ‘Dust and Venom’, dat als single naar voren is geschoven. Maar ook de andere vijf nummers van de plaat mogen er zijn. Het serieuze ‘Age Of Obsidian’ - over ouder worden en dat dit niet aan iedereen gegeven is - klinkt dreigend en spannend en blijft boeien. Zoals eigenlijk alle nummers zit het slim in elkaar heeft een bepaalde eigenheid. De sterkste momenten zitten in de samenzang van frontdame Jeska Buhmann en bassist Koen van Soelen. Als die zijn scheur opentrekt gebeurt dat met volle overgave in een prachtig contrast met de meer gedragen zanglijnen van Jeska. Mooi hoe gitaristen Mark de Smit en Juriën Quaars beide op hun eigen manier opgaan in de muziek. Waarbij de solo’s netjes verdeeld zijn over alle gitaren. Drummer Rob Dekker houd beheerst het roer recht en speel bescheiden, maar krachtig. Het zaalgeluid is prima en over de lichtshow is duidelijk nagedacht. Niets wordt aan het toeval overgelaten. het enige nummer dat niet op de plaat staat en wel gespeeld wordt is ‘Sulphur’. Een  mooie gastrol is er voor Mila-Lena de Smit. Onder de vleugels van trotse vader Mark, zingt ze mee in 'Abort'. In eerste instantie voorzichtig en onzeker. Maar naar het einde van het nummer is alle schroom er af. De muzikaliteit zit duidelijk in de familie. Met ‘Verticality’ als heerlijke afsluiter, heeft iedereen een prachtig uur gehad. De band mag terecht trots zijn. Zo presenteer je een album!

De eerste keer dat Fire Down Below in Zeeuws-Vlaanderen optrad was als support van het Zweedse Nekromant in Oostburg. In het toenmalige The Lane. Nu zo’n zes jaar later laat de band horen dat ze alleen nog maar beter zijn geworden. Niet zo gek ook. Deze Gentenaren zijn een graag geziene gast in de psychedelische woestijn- en stonerscene. Met veel ruimte voor gitaargeweld en mooie melodieën weten deze Vlamingen eigenlijk altijd wel te overtuigen. Ook vanavond. Laat de muziek maak spreken. Met het laatste album Low Desert Surf Club’ als rode draad. Er is natuurlijk plaats voor een ouderwetse surfriedel maar de meeste tijd wordt gevuld met stuwende drums, heerlijke solo’s en de passionele zang van frontman Jeroen van Troyen. Die bij afsluiter The Last Cowboy het publiek in duikt en met een vurige solo de show afsluit.

De avond wordt geopend door de ervaren doom band Columbarium. Stilistisch is dit de meest harde band van de avond. Loodzware doom doorspekt met een snufje death metal. De grunt van vocalist Piet Verstraete is diep, krachtig en verstaanbaar. De toetspartijen geven net dat beetje extra. De groep uit het Vlaamse Zwevegem weet wel hoe je een doomsfeertje creëert. Heerlijk log en slepend. Lang uitgesponnen met repeterende riffs en ritmes. Vorig jaar werd debuutplaat ‘The Morbidious One’ goed ontvangen en een tweede langspeler is onderweg. Dan kan bij de presentatie van dat album MOULD mooi de support doen, als dat geen goed idee is.