Het jaarlijkse HRIEPS festival is weer neergestreken bij de polders van Grijpskerke. Een festivalterrein met grote festivaltenten en vol muziekprogramma, ruim tienduizend bezoekers en liters bier. De gouden combinatie als je de bezoekers vraagt. Ook deze editie is het niet anders en wij doen een ronde over het terrein en lichten de hoogtepunten toe.

‘Leute meej de meute’ is dit jaar de slogan van het festival. Op vrijdag is er een kinder-versie en op zaterdag de reguliere HRIEPS-dag met voor ieder wat wils. Van Snollebollekes, The Dirty Daddies en Up The Irons tot Rowwen Hèze en DJ Paul Elstak. Op het terrein zijn er een aantal praktische zaken aangepast. Zo zijn de twee hoofdtenten samengevoegd tot éen hele grote en zijn de looproutes hierdoor ook korter tussen alle tenten. Verstopt in de hoek ligt nog de Classics-tent en tussen alle tenten in staat nog het buitenpodium.

Het festival verloopt zonder bijzonderheden, en voor wie zich niet gedraagt, is het sfeerbeheer aanwezig om actie te ondernemen. Voor de rock & lol is Du Driefstang die er op het buitenpodium weer alles uit de kast heeft getrokken om er een feest van te maken inclusief schuimparty. Helaas treft dit podium meermaals technische problemen met de geluidstechniek, waardoor het optreden letterlijk deels in het schuimwater valt. Bierwolf en Money and the Man en trekken ook veel publiek op datzelfde podium. Laatstgenoemde zien wij binnenkort terug op Klomppop.

De Rocktent is een muzikale smeltkroes waar tribute bands en eigenzinnige rockacts samenkomen. De dag begint met een gezellige drukte, waarbij sommige bands meer publiek trekken dan andere. De spotlight is gericht op de tribute bands, maar tussen het eerbetoon aan rocklegendes door, schittert ook eigen werk.

Backfire!, de hardcore band uit Limburg die in de jaren negentig furore maakte, betreedt het podium met een explosie van energie. Het publiek wordt direct meegesleept in hun rauwe klanken. Een aanstaande bruidegom viert zijn vrijgezellenfeest op Hrieps en surft op de menigte mee. Evil Invaders weet ook al vroeg het aanwezige publiek op te zwepen met hun obscure jaren 80 speedmetal. Daarna is het de beurt aan een ware parade aan metal-tribute bands die de muziek van hun helden uit vooral de jaren 80 en 90 uitvoeren. Positieve uitschieters zijn met name Up The Irons, Snaggletooth en Back:N:Black, mede dankzij het enthousiasme van gitariste Shotgun Silvia weet zij de show net dat beetje extra te geven. Met Pene Corrida start het vuurwerk richting middernacht waar Meatallica en Bizkit Park de afsluiters zijn. De echo van de solo’s, de beukende drums, en de rauwe stemmen van de zangers achterlatend.

Almost Cocker

Up The Irons

Publiek

Volle tenten zien wij bij de headliners als Snollebollekes, La Fuente en Rowwen Hèze, maar ook voor ABBA Tribute en Mooi Wark is het een gezellige drukte. Aan Surrender de taak om het festival af te sluiten. De teksten van Surrender worden nog altijd luidkeels meegezongen door het publiek. Van 'Meriete' tot 'Klokke' tot de soundtrack van 'Leute meej de meute'. Een mooie traditie om in ere te houden. HRIEPS is en blijft een festival waar entertainment, vriendschappen en een borrel centraal staan en dat recept is wat ons betreft nog vele jaren houdbaar. 
Op naar volgend jaar op 3 mei 2025!