Wie jarig is, viert een feestje. Wie een kwart eeuw bestaat, pakt groots uit! Graauwrock bestaat 25 jaar en komt vandaag tijdens Hemelvaartsdag met haar jubileumeditie. Gisteren konden bezoekers al naar Graauwrock voor Specials met optredens van Wolter Kroes en Marco Schuitmaker. Vandaag op het affiche: Danny Vera, Gruppo Sportivo, The Kik, The Dirty Daddies, PEER, Royal Beat, Rowwen Heze, Storm en PerXperience.

In vijfentwintig jaar gebeurt er een hoop. Denk aan het cancelen van De Dijk op het allerlaatste moment in 2015, vele regenbuien en onlangs nog de corona-crisis die roet in het festivalseizoen gooide. Ook kijkt de organisatie terug op een lijst aan headliners met Nederlandse en Belgische topacts als Golden Earring, BLØF, Racoon, Krezip en Danny Vera. Laatstgenoemde zien wij vanavond weer op het veld van VV Graauw en is headliner van deze editie.

De festivaldag start met de lokale helden van PerXperience in de tent. Niet veel later staan The Dirty Daddies op de mainstage. Anderhalf uur lange show vol met vuur, vuurwerk, confetti en entertainment. The Dirty Daddies is een graag geziene gast op Graauwrock (2016 en ook de vorige Herfstparty), maar zó vroeg heeft de band hier nog nooit gestaan. Na een indrukwekkende show van de Daddies speelt in de tent Storm, wederom lokaal talent van Zeeuws Vlaamse bodem. Sinds een aantal optredens gaat deze band verder met een vernieuwde bezetting en met een nieuwe naam; Garden of Stone. Oorspronkelijk uit Middelburg komt PEER en staat vanavond op de mainstage. Ook zij speelden eerder op Graauw, nu als volwassen heren. Merendeels van het publiek gaat op zoek naar wat te eten en bekijkt de Walcherse formatie vanaf een afstandje.

The Dirty Daddies

PerkxPerience

Publiek Graauwrock

Gruppo Sportivo, een formatie die in de jaren zeventig hits scoorde als ‘Beep Beep’, ‘Love Hey Girl’, en ‘Disco Really Made It’. Vorige maand overleed de toetsenist van de band en vanavond staat de band in de tent op Graauw. Als special guest is saxofonist Jan Cees Tans ingevlogen, die even verderop in Paal zijn eigen restaurant runt. Tof! De act zelf is er eentje waarvan het ijzer inmiddels van is geroest. Rowwen Hèze gooit het niveau vele slagen hoger en weet de balans te vinden tussen hossen, een traan wegpinken en meeblèren. The Kik gaat met hun laatste album ‘Bal Populaire’ de bühne op deze festivalzomer. Op dit album vinden we veel smartlappen en het levenslied terug. De set bevat verder veel eigen werk en wat covers. The Kik krijgt het publiek van voor tot ver achterin de tent mee.

Nog voordat de headliner de bühne betreedt, spreekt de presentator van dienst niet alleen het publiek toe, maar ook de voorzitter/organisator Carlo Saman voor zijn jarenlange inzet voor Graauwrock. Hij zet een stapje terug, maar wenst de organisatie een mooie toekomst.
Afsluiter is wederom van lokale bodem. In de afgelopen jaren heeft Graauwrock meerdere Nederlandse topacts binnengehaald, waaronder Racoon, BLØF en Danny Vera. Vera heeft in der loop der jaren een grootse landelijke bekendheid gekregen met zijn hit ‘Roller Coaster’. Vanavond in Graauw laat hij het publiek dan ook weten op nuchtere toon; “Jullie zullen vanavond eerst een hoop onbekende liedjes horen en tegen het eind wellicht nog wat leuks.” Het publiek krijgt een flinke portie rock-‘n-roll voor hun kiezen en iedereen doet lekker mee. Afsluitende act is dit keer Royal Beat. Deze coverband heeft ook zijn vuurwerk en confetti meegenomen en mixt dat met covers.

Graauwrock kan terugkijken op een mooie editie met acts door middel van een knipoog naar het heden en het verleden. Tot volgend jaar! Op naar de volgende vijfentwintig!