Het Bevrijdingsfestival in Vlissingen is tijdens Bevrijdingsdag niet meer weg te denken uit ons geheugen. Op deze vijf mei is dan ook in Vlissingen rondom de Machinefabriek van alles te doen en te beleven. Wij gingen langs en lichten de hoogtepunten toe van dit festival.

Deze editie van het Bevrijdingsfestival Vlissingen leek aanvankelijk onzeker. Door een gebrek aan financiële steun en de uitdagende coronajaren ging de Cultuurwerf uiteindelijk failliet. Gelukkig nam een nieuwe organisatie genaamd 'Bruisend Zeeland' de leiding en organiseerde binnen vier maanden een nieuw festival. Op het programma vallen een aantal zaken op. Bij de Oude Markt en het Bellamypark staan vandaag dj's en is er een kinderprogramma, terwijl de rockabilly- en bluesbands van het programma zijn geschrapt. In de Machinefabriek zelf is een foodcourt opgezet met een podium voor acts van Popaanzee en Kunstbende. Een slimme zet! Het hoofdpodium bevindt zich aan de ene kant van de Machinefabriek, terwijl aan de andere kant het Liberty Dance-podium is opgesteld voor liefhebbers van dancemuziek.

Bij het Liberty Dance-podium opent Kunstbende DJ-winnares Vera Hofker de festiviteiten. Het publiek gaat los en danst al gezellig mee. Gedurende de dag blijft het gezellig druk, met mensen die zich wagen aan een dansje op de beats van verschillende dj's. Op het hoofdpodium staat Max Horak, die zowel nieuw als ouder werk ten gehore brengt. Zijn gepolijste popliedjes vallen goed in de smaak en trekken steeds meer publiek naar het podium. Zoë Tauran en Waylon zijn de grote publiekstrekkers van de middag en spelen hun hits zonder aarzeling achter elkaar.

Ook de Nederlands-Belgische act Katnuf weet veel jong publiek aan te trekken, die het optreden vastleggen met hun smartphones. De act krijgt extra kracht wanneer zijn mede-artiest het podium betreedt en het publiek verder opzweept. Rammelende gitaarbands zijn vandaag in de minderheid op het hoofdpodium. De band Thames uit Haarlem moet het doen met een klein publiek, maar weet desondanks aardig te presteren, hoewel het terrein bij de Machinefabriek maar matig gevuld blijft.

Binnen in de Machinefabriek hebben Popaanzee en Kunstbende hun eigen programma. Indigo Pastel sluit af en trekt samen met acts als Grote Geelstaart, MEN en Breakout de meeste bezoekers, die ondertussen genieten van een hotdog of poffertjes en een glimp opvangen van deze veelbelovende acts.

Op de Mainstage klinken zomerse klanken van Broken Brass, gevolgd door de heren van Wild Romance. Klassiekers als 'Saturday Night' en 'Never be Clever' passeren de revue, waardoor menig bezoeker terugdenkt aan vervlogen tijden. Zangeres Bente brengt wat serieuzere popliedjes met diepgaande teksten. Kraak en Smaak zet het veld weer aan het dansen en brengt de menigte in beweging. Tegen het einde staat het veld praktisch vol. Het jongere publiek keert nog eenmaal terug naar de Mainstage voor de Ambassadeur van de Vrijheid, Claude, die per helikopter naar Vlissingen komt. Met zomerse vibes en een aanstekelijk humeur geeft hij alles wat hij heeft bij zijn vierde en laatste optreden van vandaag, wat resulteert in een mooie afsluiter voor dit Bevrijdingsfestival in Vlissingen.