Dat de Blegh organisatie meer metal wil in Middelburg wordt meer en meer bekend. Dat ze daarin niet de gemakkelijkste weg kiezen siert ze. Er wordt geen ‘makkelijke’ tribute van een Graspop-hoofdact uitgenodigd, maar underground toppers die De Spot omtoveren tot ouderwetse metalbunker. Zaterdag waren dat het Utrechtse Terzij De Horde en Radeloos /// Ziendend uit Nijmegen.

In de tijd dat de dieren konden praten werd er in elk dorp wel een oude bunker, lekke kelder of gammel jeugdhonk omgebouwd tot metalpodium. Regels waren er amper, roken mocht gewoon nog binnen en geluidsniveaus had nog nooit iemand aan gedacht. Gewoon, band er in, tap er in en gaan. Dat is allemaal verleden tijd. Vanavond is het geluidsniveau prima en komt de rook enkel van de rookmachines op het podium. Toch hangt er een ouderwets fijn metal sfeertje. De bands van vanavond versterken dat alleen maar en de Blegh-dj’s doen voor en na de show de rest.

Als Radeloos///Ziedend het podium betreedt is iedereen opgetogen.  De Nijmegenaren weten ondertussen wel hoe ze hun fans moeten bedienen. De muziek die ergens hangt tussen crust punk, hardcore, grind en black metal heeft een zeer sinistere ondertoon. De band is heerlijk chaotisch zonder echt uit de bocht te vliegen. De wanhoop en frustratie klinkt door in de screams van zanger Giel. Hij keert zich binnenstebuiten in zijn eigen desolate bubbel, terwijl hij zich geselt met een touwenzweep. Ondertussen zijn dreads wilt heen en weer slingerend.  Zeker in het links georiënteerde ‘Blut und Baudet (Rot Toch Op Man)’ en het fantastische ‘Zilt’. Het hoogtepunt van de set zit aan het eind als de band ‘Een Broeder In Striemen En Bloed’ inzet. Frustratie, agressie, weemoed en ellende. Het komt allemaal samen in deze song. Het album ‘Doodsverachting’ is nu iets meer dan een jaar uit en heeft de band echt op de kaart gezet. Middelburg weet dat en geniet met volle teugen van zoveel misantropische droefenis.

Radeloos///Ziedend

Terzij De Horde

Radeloos///Ziedend

Het underground gevoel wordt bij Terzij de Horde nog iets verder aangewakkerd. De hypnotiserende black metal van het Utrechtse gezelschap maakt dat je direct helemaal geen besef van tijd en plaats hebt. Zeker in de lange songs is het volop genieten geblazen. ‘In One Of These, I Am Your Enemy’ dreunt, blaast, sist en gromt. De wereld gaat ten onder en Terzij De Horde heeft er de soundtrack voor geschreven met dit dik tien minuten durende epos. Afbraak is sowieso het overkoepelende thema bij de band. Niets is voor altijd. Alles gaat kapot. Die boodschap is verpakt in razende, technische, black metal. Met momenten atmosferisch maar de meeste tijd verschroeiend en overrompeld. Blastbeats en subtiele gitaarpartijen gaan hand in hand. Dit is geen dertien in dozijn black metal. De randen worden graag opgezocht en plat getreden paden worden vermeden. Doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid. Het gaat prima samen. Met een heerlijk eindproduct. Of het nu het snelle ‘Cheiron’ is of de machtige afsluiter ‘Geryon – See Extinguished The Sight Of Everything But The Monster’. Dit is de top van de underground. En oké, het geluid had misschien nog iets beter gekund, maar het is een kleinigheid. Erg fijn dat Blegh en De Spot de band heeft weten overtuigen om naar Zeeland af te reizen. Het gejuich achteraf zegt genoeg. Vanavond zijn er enkel winnaars.