Voor de 42e keer op rij is rondom Poppodium Brogum het terrein voor Anywave festival. Het programma kent zijn vaste waardes met lokaal, nationaal én internationale acts die spelen in de tent en zaal. DJ's vinden we voornamelijk op het achter-terrein. Een verslag van de donderdagavond, vrijdagavond en zaterdag.

Na de kindermiddag woensdagmiddag gaat het festival écht van start met de tribute-avond. Het vrijdagprogramma start eerst met acts gericht op een jonger publiek. Het zaterdag-programma heeft voor ieder wat wils. 

Donderdag

In de zaal van Brogum is het al vroeg druk op deze donderdagavond. Er staan drie acts gepland; Sad But, Victims of a System en Surrender. De band Sad But neemt als tributeband de muziek van Metallica onder handen. Het publiek is enthousiast en doet mee. Op den duur zoekt een bezoeker het hogerop en crowdsurft door de zaal. De tweede act, Victims of a System weet het publiek te entertainen met het werk van System of a Down. De zanger is niet goed bij stem en dat brengt het optreden niet ten goede. Local heroes Surrender sluit de avond af in Brogum. Klassiekers als 'Meriete' en 'Klokke' komen voorbij en het Schouwse-publiek zingt ze luidkeels mee. 

Sad But Tritube

Victim of a System

Surrender

Vrijdag

Waar vorig jaar de jeugd al vroeg rijen dik stonden te wachten op de acts die vanavond staan geprogrammeerd, is het dit jaar nog rustig. De zeventienjarige Marc Floor mag de spits afbijten. Wat coverwerk en een eigen liedje is wat de zanger naar Zierikzee brengt en dat dat niet onverdienstelijk. Rapper Donnie heeft duidelijk al meer publiek weten te bemachtigen. Ook een wat ouder publiek kan de kunsten van deze Amsterdamse goedlachse rapper waarderen. 

In de zaal het gaat het er flink steviger aan toe met local heroes Treehook! De band opent duisters, harde bass en een bak aan geluid. Langzaam raakt de band steeds meer uit hun wereld te ontsnappen en zweept het publiek verder op. Net een tikje harder, oudere liedjes en gloednieuwe tracks van hun laatste album. De show heeft alles wat je van Treehook verwacht. Chaos compleet is bij 'Sun Sets too Soon' als het publiek het podium op mag. Fantastisch! 

Na het optreden van Donnie stroomt de zaal weer langzaam vol voor Marathon! De band is net terug van een tournee door Europa en is blij om weer in Nederland te spelen. Ook Marathon mag rekenen op een volle zaal, waarbij het publiek maar al te graag kennismaakt met deze band. Shoegaze-postpunk maakt deze Amsterdamse band en dat klinkt vet! Niks gepolijst, rauw, puur. Heerlijk! 

Terug in de tent zien we nog Splendid met hun heerlijke reggae-sound. Een flinke live-band met blazerssectie weet het publiek te entertainen. In de zaal is het tijd om de vrijdag van Anywave af te sluiten. Russian Village Boys zijn afgereisd naar Zierikzee om dit klusje te klaren. Bezoekers uit diverse uithoeken van het land weten de zaal te vinden. De act is bekend onder het jongere publiek van deze avond en staat garant voor een fiks feestje. Vanaf minuut één gaan de telefoons de lucht in en dropt de DJ de eerste tunes. Een toffe afterparty-act is het zeker. Maar waar deze hype vandaan komt, blijft gissen.  

Donnie

Splendid

Marathon

Zaterdag

De laatste dag Anywave is aangebroken en is vandaag, net als elke zaterdag van Anywave, gratis te bezoeken. Diverse DJ"s zijn te vinden op het achter-terrein. Op datzelfde achterterrein bevindt zich, naast de bar, ook de frietkar en snackkraam, wat het horeca-aanbod op Anywave als karig kan worden beschouwd. 

Het muziekprogramma bevat weer van alles wat. De dag start in de zaal met twee acts uit onze provincie; MOX en Breakout. Beide acts weten met wat gillende gitaren het publiek te overtuigen en doen dat met verve. MOX is een coverband die net wat moderne liedjes pakt, zoals Billie Eilish en The Hives. Breakout heeft hun set verder uitgewerkt en ontwapent zich verder als rockband. In de tent zien we later Call It Off. Rechttoe-rechtaan poppunk en niet meer dan dat is wat de band naar Zierikzee brengt. "You hate it or love it" is hierbij van toepassing. De band vindt de afstand tussen het podium en het aanwezige publiek te groot, dus besluit men om in het publiek hun set verder te spelen. Toffe actie! 
Terug in de zaal staat nog geen onbekende; Morjak met onder anderen Wiebe Radstake in de gelederen. Zeemansliederen over het wel en wee van het leven. Dit soort muziek zorgt wel voor afwisseling tussen al dat gitaarwerk. Deze zomer varen ze nog met hun Vrijbuiter door Nederland en geven aanboord optredens. 

De avond valt en Anywave gaat haar laatste avond in van deze editie. In de zaal staat het Rotterdamse gezelschap Drunken Dolly op de bühne. Frisse vrolijke folkpunk waarbij stilstaan onmogelijk is. Wat is dit tof! Een aantal jaren geleden was de band ook al in Brogum te vinden en zijn meer dan welkom. Deze act had ook prima in de tent geprogrammeerd kunnen worden! Wellicht voor volgend jaar? Wie wel in de tent staat, is Mood Bored. Zij geven nog even een serieuze muzikale zwaai aan de avond met hun verfijnde indierock. Mood Bored zingt over frustraties van de pechgeneratie en andere gedachtes uit het leven. Tegen het eind weet het publiek de tent weer te vinden en krijgt Mood Bored het nodige publiek wat ze verdienen. 

In de zaal staat wederom een delegatie uit Rotterdam. Ditmaal is het aan Smudged om de zaal af te breken. De gebroeders Van As zijn bekende gezichten uit Zierikzee en springen het podium op, op aanvraag van de leadzanger. Chaos compleet en dat na een paar minuten. Verder bevat de set veelal rauwe tracks en beats, afgewisseld met Rotterdamse humor en uiteindelijk gaat hij met een tapijt crowdsurfend door de zaal. Gekkenwerk. 

De Band van Tegenwoordig sluit deze 42e editie van Anywave af. Tot volgend jaar!